Advokáti Savova zpochybnili u soudu v Londýně postup české justice při žádosti o vydání

Český miliardář František Savov se u londýnského soudu brání svému vydání do Česka, kde je obviněn z praní špinavých peněz a z daňových úniků. Advokáti českého podnikatele zpochybnili postup českého státního zastupitelství při žádosti o vydání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právníci Františka Savova napřed napadli některé chyby v překladech oficiálních dokumentů z češtiny do angličtiny, kde podle všeho došlo k záměně slov obvinění a obžaloba.

Podle advokátů českého miliardáře není jejich klient obžalovaný a nově už ani není stíhán jako uprchlý.

Soudce westminsterského magistrátního soudu navrhl, aby Savova vyslechli čeští vyšetřovatelé přímo v Londýně nebo aby český podnikatel vypovídal prostřednictvím telemostu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýnský soud o vydání Františka Savova do Česka zatím nerozhodl. Jednání sledoval zpravodaj Jiří Hošek

Savovovi právní zástupci tuhle variantu zpochybnili s tím, že to údajně sama česká státní zástupkyně Iva Bicanová to nepovažuje za proveditelné vzhledem k šíři dokumentace.

Savov se v posledních měsících nesměl po Británii volně pohybovat a dvakrát týdně se musel hlásit na policejní stanici. Musel být 24 hodin denně k zastižení na mobilním telefonu a v noci nesměl vycházet ze svého bydliště v severolondýnské čtvrti St. John's Wood.

Podnikatel obvinění odmítá

Česká policie majitele vydavatelství Mladá fronta viní mimo jiné z nadměrných odpočtů DPH. Savov tvrdí, že se ničeho nedopustil a že jsou obvinění účelově zmanipulovaná. Před několika měsíci to naznačil i v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Politik, podnikatel, policista v jedné osobě, to by asi nešlo, ale kombinace těchto faktorů má určitě vliv na probíhající řízení vůči mé osobě,“ řekl tehdy.

O vydání Františka Savova ze Spojeného království do Česka dnes londýnský magistrátní soud nerozhodl. Líčení bude pokračovat v pondělí.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme