TTIP zhorší kvalitu potravin v EU, tvrdí gastrožurnalista. Europoslankyně uklidňuje: Naše standardy se nebudou snižovat

10. červen 2015

Evropský parlament měl dnes určit směr další debaty o euroatlantické obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy (TTIP). Nestane se, hlasování o dohodě bylo na poslední chvíli odloženo.

Důvodem je to, že se europoslanci nebyli schopni domluvit ohledně arbitráží.

„Považuji to za velkou ostudu pro Evropský parlament (EP), za kterou mohou obstrukce především sociálních demokratů v EP. Evidentně se asi bojí o této rezoluci hlasovat. Je paradoxní, že dokument připravil předseda výboru pro mezinárodní obchod, který je sociální demokrat,“ říká k odloženému hlasování europoslankyně Dita Charanzová (nestr. za ANO).

S tím, jak se blíží finální schvalování TTIP se ozývají stále hlasitěji i kritici dalších aspektů dohody. Jedním z nich je například potravinová bezpečnost.

„Evropská unie má nejpřísnější kontrolu potravin na světě vůbec. Americká strana je na tom přesně obráceně: jakýkoli produkt, jakákoli potravina může být uvedena do oběhu, aniž by podléhaly tak přísné regulaci nebo standardizaci,“ tvrdí gastrožurnalista, výzkumník společenské odpovědnosti výrobců a distributorů potravin Tomáš Uhnák z nevládní organizace Ekumenická akademie Praha.

Podle Uhnáka je důležité zdůraznit, že iniciativa vzešla od americké strany, ne od té evropské:

„Vzhledem k tomu, že americká výroba potravin je postavena na industriální výrobě a geneticky modifikovaných potravinách, tak americká strana se určitě nebude přizpůsobovat evropským normám.“

Čtěte také

Europoslankyně míní, že bylo a je v zájmu EU vyjednat tuto dohodu, protože evropská ekonomika včetně té české je závislá na obchodu.

„Jasně zaznělo jak ze strany Evropské komise, tak i z dokumentu Evropského parlamentu, že my Evropané nebudeme snižovat naše standardy. Souhlasím s tím, že v celé řadě oblastí je máme vyšší. Cílem této dohody není to, abychom snížili ochranu ať už v oblasti bezpečnosti potravin nebo v ochraně spotřebitele. Naše standardy se nebudou snižovat,“ ujišťuje Dita Charanzová.

autoři: mvo , bum
Spustit audio