150 šachistů a 80 šachovnic. Rychnov hostí festival seniorů v královéské hře. Nejstaršímu je 92 let

25. srpen 2016

Šachový svátek hostí až do neděle Rychnov nad Kněžnou. V Pelclově divadle se každý podvečer utkává nad 80ti šachovnicemi 150 hráčů. Bojují o titul mistra republiky v několika seniorských kategoriích. Do města se sjeli ze čtyř zemí a nejstaršímu šachistovi je 92 let.

„Dobré odpoledne vážení přátelé, vítám vás všechny. Za necelé tři minuty začne třetí kolo Mistrovství republiky seniorů v šachu," ředitel rychnovského šachového festivalu Jiří Daniel otevírá další kolo turnaje.

Zdeněk Svatoš ze Svitav usedá k jedné z šachovnic v Rychnově už patnáctým rokem: „Mě se líbí Rychnov nad Kněžnou jako město a mezi hráčí tady mám takovou spoustu kamarádů, že už se od Vánoc těším až se tady znovu potkáme a pohrajeme trošku."

Čtěte také

Šachista chválí férovou hru svých protivníků, ale také to, že součástí festivalu jsou i výlety, nebo koncert: „Já jezdím sám, ale jsou tady případy, že pokud se to dá tedy poznat, tak jsou tady i účastníci s manželkami."

Myslím si, že je to strašně prospěšné pro staré lidi. Je prostě zapotřebí neustále bojovat.Zdeněk Svatoš, šachista

82letý senior hraje šachy už přes padesát let. Hra ho stále baví a také ho udržuje v kondici: „Myslím si, že je to strašně prospěšné pro staré lidi. Prostě člověk musí pořád nějak kombinovat a dávat se pořád nějak do figury, aby byl schopen odolávat. Protože oni jsou sice staří ti hráči, ale celý život hrají, takže to umí. Je prostě zapotřebí neustále bojovat."

Do Rychnova se rád vrací i Emanuel Veselý z Kasalic u Lázní Bohdaneč. K šachům se vrátil v důchodu: „To je taky právě ten důvod, proč jsem se do toho pustil. Myslím si, že je to i takový aktivní boj proti Alzheimerově chorobě, která ohrožuje nás všechny. Věřím tomu, že taková ta aktivita a zájem, mě udrží při určité duševní svěžesti."

Rychnovský šachový festival

Rychnovský turnaj si zamiloval i Jura Vorobyov ze Sevastopolu. Senior s ukrajinským pasem přijel na týdenní šachové klání už po třetí a patří k favoritům. To potvrdil i vítězstvím ve vloženém turnaji v rapid šachu.

„Je tady skvělá atmosféra, mám tady už řadu přátel a povídáme si o našich dětech, vnucích. Rád se sem vracím," říká Jura Vorobyov ze Sevastopolu.

Šachový svátek si bude v Rychnově nad Kněžnou užívat 150 hráčů až do neděle.

Šachy, kontrast (ilustrační foto)
Spustit audio