Kauza Vladimíra Růžičky vyplývá ze situace, která je v hokeji řadu let, zaznělo ve speciálu Radiožurnálu

Hokejovým Českem hýbe rezignace kouče Vladimíra Růžičky. Jak dlouho trvá korupce v českém hokeji? A dá se český systém vůbec změnit? O tom všem debatovali bývalý kouč Luděk Bukač, reportér Radiožurnálu Janek Kroupa, Martin Urban, generální sekretář Českého svazu ledního hokeje, a sportovní manažer mládeže HC Plzeň Jiří Hanzlík.

Hostem speciálu Radiožurnálu věnovanému korupci v hokeji byl po mobilním telefonu také Miroslav Palaščák, otec mladého hokejisty, který natočil na video, jak mluví s Vladimírem Růžičkou o penězích. S podobnou investiční pobídkou se setkal ještě jednou, kdy jeho syn hrál v juniorce.

„Žijete v komunitě hokeje, kde se traduje, že musíte mateřskému klubu vrátit prostředky, které investuje. Žijete v tom, že pokud za vámi někdo přijde, tak je normální, že peníze musíte dát. Je to založené na tom, že chodí spíše za rodiči kluků, kteří se prosazují a vědí, že ty peníze dají,“ nastiňuje.

Podle Janka Kroupy vysvětlení, proč rodiče platí, jsou různá. V některých případech byly peníze po rodině požadovány ve chvíli, kdy syn přestupoval z juniorské do seniorské kategorie v rámci jednoho klubu. U dalšího případu syn rodičů odcházel z Česka, a peníze si trenér řekl za to, že mu umožní odchod a rovněž návrat do české ligy.

Čtěte také

Jiří Hanzlík hrál dlouho hokej a ve své funkci působí krátce. „O těch případech jsem neslyšel, nicméně si nedělám iluze, že v ledním hokeji se to nedělá. Chci věřit, že to jsou výjimečné případy, a nemyslím si, že rodiče nemají jinou šanci,“ podotýká.

Rafinovaně skrytý problém

Proč ale trenér Vladimír Růžička nerezignoval na svoji funkci dříve? „Těsně před MS jsme situaci řešili a řekli jsme, že tady máme ohromnou akci, na které se podílí tisíce lidí. Když případ má v rukou policie, tak ho řešit nebudeme a necháme to po MS,“ říká Martin Urban, který se ale osobně domníval, že trenér Růžička vyvodí závěry mnohem dříve.

Čtěte také

A Luděk Bukač míní, že čím dříve by Růžička odstoupil, tím dříve by se o všem mohlo bez emocí mluvit a konkretizovat. „Kdyby odstoupil okamžitě po MS, tak měl nejsnadnější cestu k tomu, aby očistil to, co na něm leží,“ míní.

Martin Urban a Janek Kroupa ve speciálu Radiožurnálu

Problém v hokejovém hnutí je podle něj rafinovaně skrytý, nastal už v roce 1992 a táhne se dlouhou dobu. „Svaz a všichni pracovníci mnoho věcí zdědili, není to jednoduché odstranit, až nyní to překypělo a otevřela se kauza se slavným jménem,“ vysvětluje.

S tím souhlasí Janek Kroupa, podle kterého je Růžička symbol – jeden konkrétní příběh vyplývající ze situace, která je tady řadu let. „V hokeji se vytváří struktura malých protislužbiček a trenér, který se dopustí prohřešku, tak nemá problém se uplatnit někde jinde, protože si někde něco s někým dluží.

Martin Urban ale podotýká, že korupce v českém hokeji není větší než v celé společnosti. „Kauza Vladimír Růžička odstartovala debatu. Věřím, že policie dostane materiál, a uvidíme, co z toho udělá,“ podotýká s tím, že drtivá většina trenérů svoji práci dělá poctivě.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio