Mladý řidič, který pod vlivem drog srazil a zabil policistku, dostal 16,5 roku vězení

Za vraždu policistky padl trest 16,5 roku vězení. Soud poslal za mříže 23letého muže, který loni v květnu ujížděl hlídce a nedaleko Brandýsa nad Labem srazil mladou policistku. Žena druhý den v nemocnici zemřela. Soudce se přiklonil k návrhu státního zástupce a čin kvalifikoval jako vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za usmrcení policistky při loňské honičce na Mělnicku by měl strávit Josef Novák (na snímku) 16,5 roku ve vězení

Za usmrcení policistky při loňské honičce na Mělnicku by měl strávit Josef Novák (na snímku) 16,5 roku ve vězení | Zdroj: ČTK

Předseda senátu Ivo Zelinka v podstatě souhlasil se žalobcem v tom, že mladík sice neměl v úmyslu policistku zabít, ale chtěl za každou cenu ujet hlídce, která ho pronásledovala. Bál se totiž, že by šel do vězení, protože řídil pod vlivem drog se zákazem řízení, a přitom byl v podmínce.

„Obžalovaný jako řidič se chtěl za každou cenu vyhnout silniční kontrole. Najížděl na poškozenou v úmyslu, aby mu nebránila v odjezdu, aby uskočila," řekl soudce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za usmrcení policistky při honičce soud vyměřil 16,5 roku vězení, informuje Evelyna Kulíšková

„Ale musel si být vědom toho, že s ohledem na rychlost a hmotnost svého vozidla může poškozenou srazit a způsobit jí devastující zranění vedoucí ke smrti. S tím byl srozuměn. Obžalovaný takto jednal v nepřímém úmyslu."

Zelinka uložil trest ještě u spodní hranice, protože Novák je mladý a má malé dítě. Kromě toho nesmí 9 let řídit auto. To je bez jednoho roku naopak maximální sazba.

Soudce zdůraznil, že to zdaleka nebude první zákaz. Soudce zároveň upozornil na trend, na který chce i tímto rozsudkem reagovat.

„Policie v souvislosti s tímto trendem už musela řešit otázku, jak účinně zastavovat prchající řidiče a za nemalé peníze daňových poplatníků byla nucena nakoupit ve velkém zastavovací pásy. Úcta řidičů k dopravním předpisům a vzájemná ohleduplnost jsou nyní na bodě nula."

Ivo Zelinka si neodpustil ani poznámku směrem k zasahujícím policistům. Podle něj se chovali zdrženlivě, když proti Novákovi nepoužili služební zbraň.

„Pokud by tak učinili, ke smrti jejich kolegyně by s největší pravděpodobností nedošlo."

Obhajoba úmysl popírá

Obžalovaný celou dobu seděl se skloněnou hlavou. Po vynesení rozsudku měla hlavu v dlaních i jeho matka.

Advokátka Barbora Langerová si nechala lhůtu na odvolání. Trvá na tom, že mladík policistku nezabil úmyslně, že ji ve tmě neviděl, a že se tedy dopustil „jen“ usmrcení z nedbalosti. Za to by mohl dostat maximálně osmiletý trest.

„Nepovažuji trest ani rozsudek za spravedlivý a budeme usilovat o to, aby to bylo překvalifikováno na nedbalostní trestný čin. To, že se samozřejmě dopustil nějakého trestného činu, že mařil a nechoval se, jak měl, je neoddiskutovatelné. Ale v žádném případě nechtěl nikoho zabít a nechtěl nikomu ublížit," řekla Langerová.

Lhůtu na odvolání si ale nechal i státní zástupce. S verdiktem je sice spokojený, nevyloučil ale, že by ještě mohl požadovat navýšení trestu. Rozsudek zatím není pravomocný.

mkp, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme