Nejdražší pacient stál vloni VZP přes 22 milionů. Léčil se s hemofilií

Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na dvacet nejnákladnějších klientů loni poprvé překročily 300 milionů korun. Za poslední tři roky, kdy pojišťovna s téměř šesti miliony klientů údaje zveřejňuje, stouply náklady na první dvacítku o více než 7,5 procenta. Nejčastěji se lidé léčili s poruchou srážlivosti krve a dědičnými poruchami metabolismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou | Foto: IKEM

VZP spočítala, že nejdražší pacient za rok 2014 ji stál 22 milionů a 580 tisíc korun. Šlo o muže z Pardubického kraje, který trpí hemofilií, tedy poruchou srážlivosti krve.

Kvůli této nemoci se vloni léčil i muž z Plzeňska, za něhož pojišťovna uhradila také přes 22 milionů korun. Třetím nejdražším pacientem VZP je muž z Prahy, který má dědičné poruchy metabolismu a jeho léčba stála 19 milionů a 941 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

VZP zveřejnila seznam dvaceti nejdražších pacientů za rok 2014. Podrobněji do něho nahlédl Vojtěch Koval

Na seznamu dvaceti pacientů, za které pojišťovna zaplatila nejvíc peněz, je pacientů s hemofilií dokonce šest. Naprostou většinu nákladů spojených s touto nemocí tvoří léky, respektive léčivý přípravek, který pomáhá regulovat srážlivost pacientovy krve. U nejdražšího pacienta to bylo dokonce 99 procent všech nákladů.

„Tito lidé mají obrovské problémy s klouby až do nehybnosti. Klouby se jim různě operují a třeba se jim i nahrazují. Ale zatímco když my půjdeme na běžnou operaci, tak se nám operační rány zahojí, u těchto lidí dramaticky narůstá potřeba drahého léčivého přípravku, aby z operačních ran nevykrváceli,“ vysvětlil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pacient trpící srážlivostí krve byl nejdražším pacientem VZP i v letech 2012 a 2013.

Náklady na nejdražší pacienty neustále rostou

Celkem zaplatila VZP v loňském roce za zmíněných dvacet nejdražších pacientů 302 milionů korun. O roku 2012, kdy pojišťovna zveřejnila tuto statistiku poprvé, částka neustále roste.

„Celková částka od roku 2012, kdy jsme poprvé sečetli dvacet nejdražšího pacientů a vyšlo nám, že na ně vydáme zhruba 281 milionů, do loňského roku, kdy to bylo 302 milionů, narostla zhruba o 7,6 procenta,“ potvrzuje Tichý.

V Česku je vedle VZP šest zaměstnaneckých pojišťoven, které dohromady mají přes čtyři miliony klientů. Takto rozsáhlou statistiku nezveřejňují.

Například mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková ale Českému rozhlasu řekla, že v roce 2014 nejvíce zaplatili za 62letou ženu s Pompeovou nemocí.

„Konkrétně se jedná o poruchu ukládání glykogenu. Toto onemocnění vyžaduje dlouhodobou substituční enzymovou léčbu. Jen za tyto léky jsme vydali 17 milionů 366 tisíc korun pro tuto jednu klientku,“ upřesnila Kadečková.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme