Premiér popudil Francouze, na fotbal cestoval i se syny vládním letounem

Francouzský premiér má velký problém. O víkendu totiž letěl vládním letadlem na finále fotbalové Ligy mistrů, místo toho, aby se zúčastnil sjezdu své strany. A navíc na fotbal vzal své dva syny. Tento rozmar stál daňové poplatníky 20 tisíc eur, tedy v přepočtu více než půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls (archivní foto)

Francouzský premiér Manuel Valls (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Celá záležitost budí ve Francii velkou pozornost a premiéra kritizují nejen opoziční republikáni, ale také členové jeho vlastní strany. Prezident Hollande totiž několikrát deklaroval, že vláda bude šetřit peníze daňových poplatníků.

Premiér přitom opustil sjezd své strany a jeho "výlet" vládním letounem typu Falcon stál více, než činí 12násobek minimální mzdy ve Francii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cesta premiéra Vallse se svými syny na fotbal vládním letounem budí ve Francii rozpaky, informuje zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Další polemiku pak spustilo Vallsovo tvrzení, že šlo o oficiální cestu, ale vzal s sebou své dva syny. Předseda vlády je španělského původu a nikdy se netajil tím, že Barcelonu považuje za blízký tým.

Valls argumentuje blížícím se pořádáním fotbalového mistrovství Evropy, které začne přesně za rok 10. června 2016, a také situací kolem FIFA.

Obojí tak prý chtěl prodiskutovat s prezidentem UEFA Michelem Platinim, protože Francie potřebuje kvůli šampionátu udržovat kontakty.

Teď se samozřejmě zjišťuje, zda o schůzku s Platinim požádal Valls ještě před cestou, anebo je to jen argument premiérova úřadu, kterým jeho misi dodatečně zdůvodňuje.

Faktem ovšem je, že Valls se skutečně se šéfem UEFA setkal.

Francouzská společnost je na podobné kroky svých politiků citlivá, proto současná kauza zaměstnává elektronická média a vévodí titulním stránkám tisku.

Na snímku z finále Ligy mistrů mluví francouzský premiér s předsedou UEFA Michalem Platinim | Foto: Reuters

Jan Šmíd, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme