Dovolená v Iráku či Sýrii je podle MZV hazard. Z EU Čechy nejvíc láká Slovensko a jih

Čeští turisté by se letos měli vyhnout zemím, kde operuje Islámský stát. Doporučuje to ministerstvo zahraničí. To na dnešní konferenci k začátku turistické sezóny informovalo i o důležitých věcech souvisejících cestami do evropských destinací. Ze zemí EU Češi nejvíce jezdí na Slovensko a do jižních zemí, jak ukazuje i mapa vytvořená týmem datových žurnalistů ČRo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko

Chorvatsko | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ministerstvo na začátku sezóny apeluje na cestovatele a turisty, aby se před cestami do ciziny zaregistrovali do systému DROZD (dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí).

Díky němu má ministerstvo o turistech lepší přehled a v případě nenadálých událostí může rychleji jednat – třeba adresně varovat před nebezpečím nebo rychle pomoci v případě útoků či katastrof. Do některých zemí by však letos čeští turisté neměli jezdit vůbec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co lze čekat od nadcházející turistické sezóny, mluvili spolupracovnice ČRo Pavla Smetanová a místopředseda ACK Jan Papež

„Zjednodušeně jsou to země, ve kterých dnes operuje takzvaný Islámský stát a některé, kde prostě není pochyb, že bychom hranice do nich neměli překračovat – to se týká Iráku, Sýrie, Jemenu, Libye, Somálska… Myslím si, že tohle je prostě hazard,“ podotkl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Kvůli čerstvé informaci o výbuchu a dalších zmařených útocích v Karnaku v jižním Egyptě zatím ministerstvo žádná zvláštní doporučení nedává.

„Rozhodně v Egyptě jsou místa, která jsou riziková, ale my pořád vycházíme z toho, že nemáme informace, že by ta turistická střediska sama byla nějakým bezpečnostním rizikem,“ uvedl Zaorálek.

Pokud turista jede do Egypta, měl by se podle ministra řídit instrukcemi egyptských bezpečnostních složek. „Ty dělají samozřejmě všechno pro to, aby se turistům nic nestalo,“ poznamenal ministr s tím, že bezpečnost turistů je i v zámu Egypta.

Jedním z nebezpečí, před nimiž ministerstvo varovalo, je navazování vztahů s cizinci. Lidé z oblastí mimo EU mohou mít zájem o sňatek s Evropany, aby tak získali přístup do zemí osmadvacítky.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež Českému rozhlasu řekl, že asociace ví o podobných příbězích z nedávné minulosti. Využité prý byly zejména ženy.

„My samozřejmě jako cestovní kanceláře nemáme šanci ovlivňovat takové věci, ale především v případě, že vidíme, že ženy cestují samy, tak je varujeme před tím, aby si daly pozor na takový atak, který tam může být,“ uvedl Papež.

Co se Evropy týká, v poslední době se mluví o tom, že by sezónu zejména na jihu Evropy mohl poznamenat příliv uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. Podle českého ministerstva zahraničí však v souvislosti s uprchlickou vlnou turistům nebezpečí nehrozí.

Slovensko, Chorvatsko, Itálie

Ze zemí Evropské unie jezdí Češi – na dovolenou či z jiných důvodů – nejčastěji na Slovensko, do Chorvatska a do Itálie. Mezi lidmi, kteří přijíždějí do České republiky, dominují ze zemí osmadvacítky Němci a Britové.

Vyplývá to z dat Eurostatu o počtu cest mezi členskými státy Evropské unie. Počítají se jen cesty s jedním či více noclehy v cílové zemi. Data jsou z roku 2014. V zemích, kde nejčerstvější údaj ještě není k dispozici, používá Eurostat poslední dostupné číslo.

Český rozhlas data zakreslil do interaktivního grafu. Velikost každé výseče a šíře spojnic mezi nimi odpovídá počtu turistů. Pomocí tlačítek vlevo dole si můžete zobrazit počet přijíždějících, odjíždějících, nebo jejich součet. Zajímají-li vás podrobnosti o některé zemi nebo spojnici mezi zeměmi, najeďte nad ní myší.

Z grafu je vidět, že nejatraktivnější evropskou destinací je s velkým náskokem Španělsko. S odstupem za ním následují Itálie a Francie. Zdaleka největšími cestovateli po Evropě jsou Němci a Britové.

Zdroj dat: Eurostat

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme