Plagiátor může přijít o titul i zpětně, počítá s tím novela vysokoškolského zákona

Pokud se student rozhodne, že za napsání závěrečné práce zaplatí někomu jinému, jsou proti tomu české univerzity bezbranné. To by se ale mohlo změnit. Novela vysokoškolského zákona počítá s tím, že při zjištění takového podvodu může člověk o titul přijít i zpětně. Boj proti plagiátorství je také hlavním tématem konference, kterou hostí Mendelova univerzita v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diplomy, promoce, vzdělání, vysoká škola, akademická hodnost, akademický titul (ilustrační foto)

Diplomy, promoce, vzdělání, vysoká škola, akademická hodnost, akademický titul (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

S podváděním se setkávají zřejmě všechny vysoké školy na světě. Mnoho z nich proto přistoupilo ke zpětnému odebírání titulů, pokud se plagiátorství člověku prokáže. Tracey Ann Bretagová z Univerzity v Jižní Austrálii to považuje za dobrý krok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela vysokoškolského zákona počítá s tím, že při zjištění plagiátorství může člověk přijít o titul zpětně. Téma pro Terezu Kadrnožkovou

„Vysílá to studentům zprávu: To, že jste odpromovali, neznamená, že vám to projde. Studenti by měli jít na univerzitu s tím, že se chtějí učit a něco nového se dozvědět. O tom ten titul je. Není to nějaký bezcenný kus papíru, který dostanete,“ říká Bretagová a dodává:

„Proto si myslím, že je správné, když se zakazují stránky, kde studenti najdou vypracované práce nebo nabídky jejich sepsání. Tak to funguje například na Novém Zélandu nebo v některých státech v Americe. Také my v Austrálii se toho teď snažíme dosáhnout.“

Podobně o titul přišli dva ministři v Německu. „Univerzita došla k závěru, že v té práci bylo příliš mnoho opsaných pasáží, takže ministrovi obrany titul odebrali. Ve druhém případě také univerzita rozhodla o odebrání titulu, ale ministryně školství se odvolala, a proto musel rozhodnout až soud. Oba nakonec o titul přišli,“ přibližuje kauzy odborník z Univerzity v Kostnici Oliver Trevisiol.

Počítačový program proti plagiátorství

S plagiátorstvím seminárních a závěrečných prací se občas setkají také vyučující Masarykovy univerzity v Brně. Univerzita má proto počítačový program, který dokáže porovnat jednotlivé práce a vybrat ty, které jsou si příliš podobné.

„Jedná se o software, který rozhodně nemůže nahradit práci učitele, takže je to takový pomocník, který upozorní na problémové pasáže nebo problémové práce. Je pak vždy na pedagogovi, aby zhodnotil, zda student pochybil, nebo nikoliv, a aby s tím studentem záležitost prodiskutoval,“ podotýká mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Student může podvádět nevědomě

V některých případech totiž nejde o vědomé opisování, ale pouze o neznalost citačních norem nebo pravidel parafrází.

Student tak může podvádět nevědomě. Není proto nutné u každého podezření hned přistupovat k opakování předmětu nebo vyloučení ze školy. To je v Česku momentálně pro podvodníky největší trest.

„Zkušenosti jsou takové, že pokud to dojde do fáze disciplinárního řízení, tak studenti mnohdy sami studium raději ukončí, než by se nechali vyloučit,“ dodává Fojtová.

Kdy vejde v platnost novela vysokoškolského zákona a přísnější postihy plagiátorství, ještě není jasné. Novelou se momentálně zabývá Poslanecká sněmovna, ta ale nejspíš počká na nové vedení ministerstva školství.

Anna Jadrná, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme