Polskou vládu opustili tři ministři a předseda Sejmu, kvůli odposlechové aféře

Polskou vládu premiérky Ewy Kopaczové opustili ministři státního pokladu, zdravotnictví a sportu. Své funkce se ve stejný den vzdal i předseda dolní komory parlamentu a bývalý ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Premiérka uvedla, že chce obnovit důvěru veřejnosti ve svou stranu Občanskou platformu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská předsedkyně vlády Ewa Kopacz

Polská předsedkyně vlády Ewa Kopacz | Foto: Filip Jandourek

Demisi podal ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz, ministr sportu Andrzej Biernat a ministr státního pokladu Wlodzimierz Karpiński. Tento resort má na starosti správu státního majetku.

Odchází také několik ministerských náměstků a šéf poradců premiérky, někdejší ministr financí Jacek Rostowski.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polskou vládu opustili tři ministři. Své funkce se vzdal také předseda Sejmu. Podrobnosti zjišťoval varšavský zpravodaj Vít Pohanka

Své posty opustili po takzvané odposlechové aféře, která odhalila zákulisní intriky některých politiků z polské vládní Občanské platformy i vulgární styl jejich jednání.

Přepisy odposlechů ministrů, stranických funkcionářů a podnikatelů z jedné varšavské luxusní restaurace začal před rokem zveřejňovat týdeník Wprost.

Aktéři schůzek si vyprávěli sprosté vtipy, objednávali si drahá vína a nevybíravým způsobem komentovali své polské i zahraniční partnery.

Předseda Sejmu a bývalý ministr zahraničí Sikorski například mluvil o britském premiérovi Davidu Cameronovi jako o neschopném a o některých jeho krocích se vyjadřoval vulgárně.

„Občanskou platformu to jako vládní stranu nepochybně poškozuje. Ti tři ministři, kteří musejí odejít stejně jako maršálek Sejmu Sikorski, byli do té aféry nejvíce zapletení,“ přibližuje varšavský zpravodaj Vít Pohanka.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski | Foto: European Parliament

Polská premiérka sdělila, že nechce, aby se vládní strana musela s takovým břemenem potýkat čtyři měsíce před volbami do dolní komory parlamentu.

Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury TNS pro Polskou televizi by Občanská platforma premiérky Kopaczové skončila druhá za největší opoziční stranou, národně-konzervativním Právem a spravedlností expremiéra Jaroslawa Kaczyńského.

Do parlamentu by se také dostalo uskupení populisty a bývalého rockového hudebníka Pawla Kukize, který skončil třetí v prvním kole polských prezidentských voleb.

„Jde o to, komu to může pomoci. Jestli opoziční straně Právo a spravedlnost, což je takové prvoplánové čtení. Nebo jestli za tím nemůže být vnitrostranický boj, kdy si jedna parta myslí, že ta druhá by měla odejít, a snažila se jí zbavit s tím, že do voleb zbývají ještě čtyři měsíce, kdy na to lidé tak trochu pozapomenou a Občanská platforma se může ještě očistit,“ uzavírá zpravodaj Pohanka.

ČTK, Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme