Škrty v řeckých důchodech po roce 2012 jsou protiústavní, rozhodl soud

Všechny škrty v důchodech provedené po roce 2012 jsou neplatné, rozhodl Nejvyšší správní soud v Řecku. Snížení penzí od roku 2012 přitom bylo jednou z podmínek spuštění druhého záchranného programu, na kterém se s Aténami domluvila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabinet řeckého premiéra Alexise Tsiprase bude muset důchody opět zvednout důchody na úroveň před rokem 2012

Kabinet řeckého premiéra Alexise Tsiprase bude muset důchody opět zvednout důchody na úroveň před rokem 2012 | Zdroj: Reuters

Kabinet premiéra Alexise Tsiprase má podle rozhodnutí soudu zvýšit důchody zpět na úroveň z roku 2012. Zároveň, ale nemusí proplácet rozdíl za uplynulé období.

Rozhodnutí se netýká penzí bývalých státních zaměstnanců, pouze těch ze soukromého sektoru a také bývalých živnostníků.

Řecký stát podle soudu porušil ústavní právo penzistů na sociální zabezpečení když skokově snížil důchody a zároveň navýšil životní náklady. Mezinárodní věřitelé přitom po zadluženém Řecku požadují další snížení výdajů v osekaném důchodovém systému.

Řecká vláda to odmítá. Finanční úspory proto bude muset najít jinde.

Správní soud proti škrtům nezasáhl poprvé. Loni například zakázal snížení platů příslušníků bezpečnostních složek, tedy policie, armády, hasičských sborů a námořnictva. Předchozí vláda se tomu podřídila s několikaměsíčním zpožděním. Rozdíl úplně nedorovnala právě s poukazem na finanční krizi.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme