Na dvacítce míst v Česku se protestovalo proti prolomení limitů těžby

Na zhruba dvaceti místech v Česku se dnes protestovalo proti možnému prolomení těžebních limitů. Demonstracemi chce občanská iniciativa Limity jsme my upozornit na to, že by rozšíření těžby uhlí zlikvidovalo severočeské městečko Horní Jiřetín. Ohrožen by byl i zámek Jezeří, a pokud by těžba postupovala dál k Litvínovu, mohlo by se těžit také v místech, kde je dnes chemička v Záluží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti prolomení těžebních limitů

Protest proti prolomení těžebních limitů | Foto: Filip Jandourek

Na pražském náměstí Míru se sešla zhruba stovka lidí, včetně aktivistů, kteří kolemjdoucím vysvětlovali, proč by limity padnout neměly.

„Hlavní argumenty jsou zachování Horního Jiřetína i přilehlých obcí, aby se tam nebouralo. Dalším argumentem je, že uhlí nepotřebujeme těžit. Už teď jsme třetím největším vývozcem elektřiny v Evropě, takže těžit další uhlí určitě není potřeba,“ říká například Tomáš Křemen z iniciativy Limity jsme my.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace v Praze a Horním Jiřetíně sledovali reportéři Věra Masopustová a Jan Bachorík

Nechyběla maketa rypadla a organizátoři tu odehráli i scénku, která má symbolizovat, jak majitelé dolů ovlivňují horníky a navádějí je k demonstracím naopak za prolomení limitů. Účastníci protestu mohli také poslat pohled Horního Jiřetína se vzkazem premiérovi a ministru financí.

Protestovali i obyvatelé Horního Jiřetína, kterého se případné prolomení limitů přímo týká. Podobně jako v Praze tam přišla podpořit zachování limitů asi stovka účastníků.

Na podiu se vystřídalo několik mluvčích a lidem jejich setkání zpříjemňovala kapela. Podle jednoho z organizátorů Jiřího Beneše jsou rádi za podporu, kterou právě dnes mají zhruba na dvacítce míst v celé republice.

Protest proti prolomení těžebních limitů v Horním Jiřetíně | Foto: Jan Bachorík

Prolomení limitů těžby hnědého uhlí dlouhodobě odmítá starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt ze Strany zelených. Snaha o zachování pracovních míst v dolech podle něho není důvodem pro rozšíření těžby. Argumentuje totiž tím, že by po prolomení limitů mohly přijít o zaměstnání tisíce lidí právě z ohrožené chemičky v Záluží.

„Tím, že by byly prolomeny limity, by sice bylo zachráněno několik stovek pracovních míst v dolech, ale zaniklo by četné množství - několik stovek - pracovních míst přímo v Horním Jiřetíně. A postupně samozřejmě dále směrem k Chemopetrolu. A pokud by došla těžba v nejbližších desetiletích až k chemičce v Záluží, tak by o práci přišlo na 4000 lidí,“ upřesňuje starosta Buřt. Pro Litvínovsko by to prý byla obrovská rána.

Celorepubliková akce Limity jsme my k zachování těžebních limitů zavítala také na náměstí T.G. Masaryka v Litvínově | Foto: ČTK

Ministerstvo průmyslu mělo původně o limitech těžby rozhodnout už při květnovém schvalování energetické koncepce. Úřad chce ale ještě předtím vědět, jestli se těžba vyplatí. Nechal si proto vypracovat analýzu sociálních a bezpečnostních rizik jednotlivých zvažovaných variant.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem limitů shrnul Martin Karlík a o významu historické krajiny mluvil ředitel Ústavu pro archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Klápště

„Dodatečné studie budou předloženy vládě do konce srpna. Stejně tak návrh, co s těmi limity finálně udělat. Vláda bude muset nějakým způsobem rozhodnout," vysvětlil šéf resortu Jan Mládek z ČSSD.

V minulosti se ale netajil tím, že je pro prolomení limitů na lomu Bílina a částečně i na lomu ČSA. Chce tím zachovat zaměstnanost horníků a zajistit uhlí na výrobu tepla domácnostem.

Za prolomení limitů se staví především odbory. Proti jsou obyvatelé Horního Jiřetína, jejichž domovy by za určitých variant musely těžbě ustoupit, i blízká města, která se obávají, že přiblížení těžby by zhoršilo životní prostředí. Vláda jednotný postoj nemá.

Hranici těžby vytyčila vláda na počátku 90. let. Čtyři možné varianty, jak dál postupovat, představilo ministerstvo průmyslu letos v lednu. Limity by se buď nemusely měnit vůbec, jen částečně, nebo by se mohly prolomit zcela. O tom, zda budou limity prolomeny, nebo ne, má vládní koalice rozhodnout letos na konci prázdnin.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme