V nepálské vesnici Simthalí zjišťuje tým českých expertů rozsah poškození budov po zemětřesení

Z katastrofálního zemětřesení se bude Nepál vzpamatovávat ještě dlouho. Otřesy zcela zničily nebo poškodily asi 750 tisíc obytných budov a dalších staveb. Český rozhlas vypsal v květnu sbírku na pomoc pohromou zasaženým obcím Dahú a Simthalí. Právě tam teď tým odborníků zjišťuje stav obydlí i aktuální potřeby obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

V Simthalí působí český statik, český inženýr a jeho nepálský kolega. Chodí dům po domu a posuzují jeho obyvatelnost.

„Tady kompletně chybí druhé patro včetně střechy. Utržená je celá přední zeď včetně vstupu. Dům je nestabilní a nevhodný pro užívání,“ říká statik Tomáš Penk a dům, ve kterém až do zemětřesení žilo devět lidí, označuje červenou kartou, která značí jeho neobyvatelnost. Podobně dopadá 99 procent posuzovaných domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tým českých expertů posuzuje v nepálské vesnici Simthálí míru poškození domů po zemětřesení. Natáčel u toho Jaromír Marek

Rodina, která dům obývala před zemětřesením, nyní žije v jednoduchém přístřešku z igelitových plachet. Za několik málo dní ale přijde monzun.

„Celkem je ve vesnici asi 490 domů. Zkontrolujeme a vyhodnotíme jich více než polovičku, což je poměrně reprezentativní vzorek. Podle výsledků se vytvoří plán na obnovu a budou se podle toho rozdělovat peníze,“ dodává Tomáš Beránek.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50. Ve sbírce se vybralo již více než 9 milionů korun.

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Ľubomír Smatana

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme