Státu dochází trpělivost a ztíží vyplácení části mezd načerno v gastronomii

Restaurace, bary nebo kavárny patří k nejčastějším zaměstnavatelům, kteří pracovníkům dávají peníze načerno. Upozornili na to státní inspektoři. Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá zpřísnění zákonů, které by zamezilo podvodům se smlouvami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

číšník

číšník | Foto: stock exchange

Jak upozornily Hospodářské noviny, praxe je taková, že zaměstnavatel často s pracovníky neuzavře klasickou smlouvu, ale jen pracovní dohodu s výdělkem do 10 tisíc korun měsíčně a zbytek jim dá takzvaně na ruku.

Stát kvůli tomu přichází o peníze a je to problém i pro samotné pracovníky, protože se tím připravují o část peněz v důchodu. Uvažuje se proto o zavedení registru, do kterého budou podnikatelé zapisovat všechny uzavřené dohody.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze státu omezit práci načerno v gastronomii a o reakci restauratérů mluvila Zuzana Petráňová

Existuje ale i přísnější varianta, která počítá s povinností odvádět pojištění u všech zaměstnaneckých dohod, včetně těch pod 10 tisíc korun. Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí ale údajně veškeré plány chtějí nejdřív s firmami domluvit.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek odmítá, že by problém zaměstnávání načerno byl především v oblasti gastronomie a pohostinství.

Podle něj podniky doplácí na to, že jdou třeba oproti stavebnictví lépe kontrolovat. Kromě toho je proti zavádění dalších registrů, protože by to dál zatěžovalo podnikatele. Současný problém vidí především na straně státu.

kuchař, kuchyně, restaurace, vaření, jídlo | Foto: Stock Exchange

„Stát má určitě možnosti jak toto zkontrolovat,“ upozornil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Protože jenom na základě odvodů sociálního a zdravotního pojištění, by měl mít možnost zjistit, jaké jsou průměrné mzdy v jednotlivých oborech. A pokud se v některé firmě tyto mzdy liší, tak je něco špatně.“

Jak navíc dodává Asociace malých a středních podniků a živnostníků, dohoda o provedení práce patří k nástrojům, které vytváří pružnější trh práce.

A pokud firmy nebudou moct dohody používat, hrozí, že přejdou na švarcsystém.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme