Liga proti rakovině pomáhá v Česku už 25 let, výročí oslavila koncertem

Liga proti rakovině pomáhá už 25 let. Výročí oslavila koncertem v Betlémské kapli v Praze. Ligu zakládal významný český onkolog Zdeněk Dienstbier. Právě jeho léčba pomohla mnohým pacientům i v tom, že mohli mít vlastní rodinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Dienstbier

Zdeněk Dienstbier | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Seznámila jsem se s panem profesorem, když mě mamka poprvé vzala do ordinace. Pak jsem se viděla u něj na nástěnce na fotkách, kde byly Hodgkinovy nebo Dienstbierovy děti a pak mi mamka celý ten příběh převyprávěla,“ říká Daniela Krčmová.

Bez profesora Zdeňka Dienstbiera by tu nemusela být. Její maminka Jitka patří mezi ty, kteří se nejen vyléčili, ale díky jeho šetrnému postupu mohli mít i vlastní děti. V Česku jich je asi osmdesát, a většina z nich přišla i na výroční koncert ligy proti rakovině, který zahájil houslista Pavel Šporcl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroční koncert Ligy proti rakovině sledovala Eva Rajlichová

Liga proti rakovině pomáhá s osvětou, prevencí a také se snaží zlepšit kvalitu života onkologicky nemocných pacientů. Každoročně pořádá sbírku, kdy dobrovolníci v ulicích prodávají látkové květy měsíčku lékařského.

„V tuto chvíli víme průběžný výsledek, je to víc než 17 milionů 200 tisíc, což je za posledních devět let absolutní rekord,“ hodnotí letošní ročník ředitelka Ligy proti rakovině Iva Kurcová.

Profesor Zdeněk Dienstbier zemřel v roce 2012, v průběhu slavnostního večera ale jeho jméno zaznělo často. Jeho tvář připomněla i závěrečná projekce, kterou doprovodil Jaroslav Uhlíř a dětský sbor Sedmihlásek.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme