Basketbalistky musí změnit styl hry. Na ME nastoupí bez tradičních opor

Týmové pojetí hry, sázka na rychlý protiútok a nutnost maximální pozornost věnovat obranné činnosti. Právě to chtějí preferovat české basketbalistky na letošním mistrovství Evropy, do kterého vstoupí v rumunském Temešváru dnešním soubojem s Černou Horou. Už bez tradičních opor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Elhotová patří v 25 letech k nejzkušenějším hráčkám reprezentace

Kateřina Elhotová patří v 25 letech k nejzkušenějším hráčkám reprezentace | Foto: Jan Mudra/ ČBF

Eva Vítečková přerušila totiž aktivní kariéru a těší se na roli maminky. K dispozici není ani Petra Kulichová. Naopak po roční absenci se do reprezentace vrátila kapitánka Veronika Bortelová.

Celkově ale tým před mistrovstvím Evropy výrazně omladil a musí změnit styl hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle trenéra Lubora Blažka budou české basketbalistky na ME spoléhat na agresivní obranu

„K určitým změnám dojde. Chceme hrát agresivně dopředu, v přípravě se ukázalo, že základem hry týmu je rychlý protiútok,“ říká trenér Lubor Blažek.

Spoléhat bude také na agresivitu v obranné činnosti. „Naší cestou bude hrát na málo bodů, musíme toho hodně ubránit. Nejsme týmem, který je dlouhodobě schopen soupeře přestřílet,“ podotýká kouč.

V přípravných zápasech proti Bělorusku se na palubovku dostala prakticky celá střídačka. Na evropském šampionátu velká rotace v případě českého týmu nepřipadá v úvahu.

Basketbalistky rozehrají ME s Černou Horou. Hodně těžký soupeř, tvrdí trenéři

Číst článek

„K rotaci musíme přistoupit opatrněji, nic ale nesmí být na škodu naší hry,“ dodal Lubor Blažek, jehož svěřenkyně tentokrát sází na týmové pojetí. Osobnosti v sestavě ale v žádném případě nechybí.

„Musíme se víc opírat jedna o druhou, v obraně i v útoku na sebe musíme spoléhat. Každý z nás může dát koš, jen kolektivitou tohle můžeme nahradit,“ uvědomuje si Kateřina Elhotová.

Lubor Blažek, trenér českých basketbalistek | Foto: Václav Mudra/ ČBF

V pětadvaceti letech už patří opora ZVVZ USK Praha k těm nejzkušenějším.

„Svoji pozici vnímám tak, že bych měla týmu pomoct bodově i v obraně. Ta je dílkem do skládačky, která z toho na konci vznikne. Potřebujeme, aby každý hráč odevzdal sto procent,“ doplňuje Kateřina Elhotová.

Zápas s Černou Horou rozehrají Češky v 17 hodin. Přímý přenos úvodního utkání svěřenkyň trenéra Lubora Blažka na evropském šampionátu si můžete poslechnout na streamu Český rozhlas Sport na našem webu či v mobilní aplikaci iRadio.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme