Jednání o Řecku nepokročila, Řekové potřebují nový plán reforem

Řecko musí přijít s novým návrhem reforem. Jeho dosavadní plán, jehož obsah zatím není veřejně známý, mezinárodní věřitelé zamítli. Věřitelé přitom reformami podmiňují vyplacení dalších víc než sedmi miliard eur v rámci záchranného programu. Ten je plánovaný do konce června. Žádný konkrétní výsledek nevzešel ani z noční schůzky řeckého premiéra s francouzským prezidentem a německou kancléřkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

„Shodli jsme se na tom, že musíme zintenzivnit naše úsilí, překlenout rozdílné představy a hlavně vyřešit nadcházející období,“ prohlásil Alexis Tsipras po posledním jednání v Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání řecké vlády s mezinárodními věřiteli mluvila Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice ČRo v Aténách

S německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem se za poslední dva týdny sešel popáté. Dnes bude o situaci jednat s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem.

O podmínkách další půjčky ze záchranného programu jedná Řecko s věřiteli od února. V Řecku tak stoupá nervozita. Podle průzkumu společnosti Marc je více než polovina obyvatel nespokojená s tím, jak jednání ohledně budoucnosti Řecka kabinet Alexise Tsiprase vede.

„Řecký premiér tvrdí, že nemůže překročit takzvané červené linie, tedy že nemůže přistoupit na další snížení penzí a platů. Požaduje také, aby rozpočet odpovídal situaci řecké ekonomiky,“ říká Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice ČRo v Aténách.

Do konce června má Řecko taky zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu víc než jeden a půl miliardy eur. Jestli zmíněný závazek nedodrží, může se země dostat do platební neschopnosti.

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme