Ceny pohonných hmot přestaly růst. Benzin a nafta nejspíš nezdraží ani v létě

Zdražování benzinu a nafty se zastavilo, ceny dokonce mírně klesly. Natural 95 se tak pohybuje v průměru na 32,80 Kč a nafta stojí 32,40. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ceny pohonných hmot reagují na stagnaci světových cen ropy. Severomořská ropa Brent se momentálně přibližuje k 66 dolarům za barel.

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš předpokládá, že benzin a nafta nejspíš nezdraží ani v létě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další zdražování PHM u čerpacích stanic v Česku nyní nehrozí. Více zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

„S největší pravděpodobností by ceny měly být víceméně stabilní, protože očekáváme i víceméně stabilní cenu ropy. Je tam určité riziko, že by cena ropy mohla mírně poklesnout. Pokud by k tomu došlo, tak bychom viděli pokles cen i u nás na čerpacích stanicích,“ říká analytik.

Pohonné hmoty postupně zdražovaly od února, nejdřív v dubnu o desítky haléřů, v květnu už to byly jen jednotky haléřů.

Nejvíc za benzin dají řidiči na jihu Moravy

Benzin je nejdražší v Jihomoravském kraji, kde řidiči za litr Naturalu 95 dají v průměru 33,30 Kč. Nad hranicí 33 korun je také benzin v Praze, na Vysočině a v Plzeňském kraji. A právě tam je i nejdražší nafta. Naopak nejlevnější je Královéhradecký kraj, a to jak pro řidiče tankující naftu, tak i benzin.

Natankovat v Česku se většinou vyplatí, pokud se lidé chystají autem na dovolenou do zahraničí, třeba do Chorvatska. Skoro ve všech okolních zemích jsou totiž benzin i nafta dražší.

„Ceny pohonných hmot jsou vyšší zejména v západních zemích - v Německu, ve Francii. Velmi drahé pohonné hmoty jsou v Itálii, kde řidič může za litr benzinu zaplatit až o 14 korun víc než doma,“ potvrzuje analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Naopak se vyplatí tankovat po cestě v Polsku, kde jsou ceny zhruba o jednu korunu na litr nižší. Levnější pohonné hmoty jsou taky v Rakousku.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme