Děti z nepálského Simthalí se učí i ve škole, která má narušenou statiku

Nepálští školáci se učí v provizorních podmínkách, někteří i pod širým nebem. Ničivé dubnové zemětřesení srovnalo se zemí nebo poškodilo asi 750 tisíc budov. Mezi nimi také zhruba 25 tisíc školních tříd. Na obnovu dvou zasažených obcí, Simthalí a Dahú, vypsal Český rozhlas sbírku. Tým českých expertů teď zjišťuje rozsah škod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simthalí. Vaše peníze pomůžou i této vesnici

Simthalí. Vaše peníze pomůžou i této vesnici | Foto: Tomáš Beránek, spolek Namasté Nepál

Simthalí je velmi rozlehlá vesnice, nachází se tam celkem pět škol. Všechny jsou ale nějakým způsobem poškozené.

Nejvíc škod utrpěla školní budova, která se nachází v nadmořské výšce asi 1750 metrů. Prakticky celá se zhroutila, zbyla jenom plechová střecha, která zakrývala dvě třídy.

Přestože se škola změnila v ruiny, děti se v ní dál učí. Budova je přitom označena červeným symbolem na znamení toho, že má narušenou statiku a je nebezpečná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O školáky v nepálském Simthalí se zajímal zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Školákům ale nic jiného nezbývá, pod širým nebem by se učit nemohli. Přes den Simthalí sužuje velký žár a pokud náhodou fouká vítr, je zase velmi prašno.

V Nepálu začíná školní rok 15. dubna, zemětřesení zemi zasáhlo jen o deset dní později. Výuka byla přerušena a teď po šesti týdnech se děti pomalu vracejí do školních lavic.

Vyučování začíná v Simthalí už kolem šesté hodiny ráno a trvá zhruba do deseti hodin dopoledne. Jedním z důvodů je nesnesitelné vedro přes poledne. Kromě toho ale děti ve zbytku dne pomáhají rodičům na poli nebo se starají o zvířata. Na domácí úkoly proto nemají moc času.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50. Ve sbírce se vybralo již více než 9 milionů korun.

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Ľubomír Smatana

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme