Domácí hospicovou péči by časem mohly hradit pojišťovny, běží pilotní projekt

Umřít doma mezi svými blízkými si přeje většina Čechů. Umožnila by jim to třeba i domácí hospicová péče, zatím ji ale nehradí zdravotní pojišťovny. To by se mohlo změnit, od dubna se rozběhl pilotní projekt. Testuje, jak by mohlo financování mobilních hospiců fungovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacient hospicu Cesta domů

Pacient hospicu Cesta domů | Foto: Archiv hospicu Cesta domů

Jakubovi před několika lety umírala maminka. Když její vážné onkologické onemocnění došlo do poslední fáze, pomohla jim i domácí hospicová péče.

„Hodně jde ruku v ruce paliativní péče a ten hospic, protože ono to má oboje podobný cíl, to znamená vyhnout se nemocnici a vyhnout se léčení za každou cenu. Což byl hrozně důležitý moment, protože to právě máma nechtěla. Ona to brala tak, že je to pro ni terminální diagnóza a že ta smrt je přirozená věc, která přijde. A chtěla vlastně jenom zemřít nějak důstojně,“ popisuje Jakub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Domácí hospicovou péči by časem mohly hradit pojišťovny. O pilotní projekt se zajímala Eva Rajlichová

Zemřít ve své posteli si přeje až 80 procent Čechů, přesto většina zatím končí svůj život na nemocničním lůžku. V budoucnu by to ale mohlo být jinak. Od dubna totiž běží pilotní program financování mobilní paliativní péče. V praxi se tak zkouší, jak bude fungovat, když část nákladů uhradí zdravotní pojišťovna.

„Předmětem úhrady ze zdravotního pojištění je v pilotním programu pouze zdravotnická část naší péče, to znamená práce zdravotní sestry, lékaře, léky a zdravotnický materiál,“ vysvětluje Marek Uhlíř, ředitel hospicového sdružení Cesta domů.

„Spousta věcí, které mobilní hospic dělá, už jsou nad rámce téhle zdravotnické komponenty. To znamená práce terapeuta, sociálních pracovníků, podpora poradny, služby dobrovolníků, zapůjčení pomůcek a tak dále. Ale tohle není část, kterou bychom nárokovali po zdravotní pojišťovně,“ dodává Uhlíř.

Úhrady provádí jen VZP, zatím za 30 dní

K úhradám přikročila jen Všeobecná zdravotní pojišťovna. Právě její stanovisko ale většinou bývá pro další pojišťovny klíčové. Výše úhrady se bude pohybovat v rozmezí od 1100 do 1400 korun, pojišťovna ale zaplatí zatím jen 30 dní péče.

„Měli jsme v péči pacienta i rok, který ale opravdu potřeboval mobilní hospicovou péči. Takže spíš pracujeme s čísly mediánu, který se pohybuje mezi jedenácti až patnácti dny, což nám připadá žalostně málo, protože toho pro takového člověka a jeho rodinu nestihnete udělat mnoho,“ říká lékařka Irena Závadová, která se na paliativní péči specializuje.

Do pilotního programu by se mělo v Česku postupně zapojit na 350 pacientů. Skončit by měl v únoru příštího roku.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme