Firmy loni razantně zvyšovaly zisky, na mzdách se to moc neprojevilo

Loňský rok byl pro českou ekonomiku bodem zlomu. Vyplývá to z měření statistického úřadu. Podnikům rychle rostly zisky. Na druhé straně zaměstnanci to na svých platech tak výrazně nepocítili. Dá se ale předpokládat, že platy porostou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Česká ekonomika je relativně stabilní a z hlediska rovnováhy se dobře vypořádala i s obdobím recese. Loňský rok pak přinesl jednoznačnou změnu k lepšímu. Analytik statistického úřadu Lukáš Kučera to dokládá například na spotřebě domácností.

„Ta v roce 2014 stoupla o 1,7 procenta, nejvíce za posledních šest let. Zatímco v úhrnu za roky 2011, 2012 a 2013 disponibilní příjmy domácností reálně klesly o 5,2 procenta, tak v roce 2014 už o 2,1 procenta stouply,“ popisuje Kučera.

Domácnosti při větších příjmech ochotněji utrácely, protože také stoupala důvěra v další vývoj. K tomu přispěl i více než pětiprocentní pokles cen energií. Na druhé straně stále rostou ceny potravin. Od roku 2009 stouply o více než pětinu.

Nepoměr mezi růstem zisků a mezd

Co do výkonu ekonomiky je Česká republika na 13. místě Evropské unie. Podnikům se loni dařilo výrazně lépe. „Pokud se podíváme na rok 2014, vidíme obrovskou meziroční změnu, pokud jde o zisky firem,“ říká analytička statistického úřadu Drahomíra Dubská.

„To posílení zisků firem činilo 143 miliard, což nikdy předtím nebylo. Mzdy v tom roce vzrostly o 31 miliard, což je také dost, ovšem ten nepoměr, o kolik vzrostly zisky, je veliký.“

Firmy se zatím se zaměstnanci o své zisky příliš nedělí. Je ale předpoklad, že by se to mohlo změnit a mzdy by mohly růst. To předpovídá například i vedení centrální banky, naposledy před pár dny její guvernér Miroslav Singer.

Podle statistiků se znovuobnovený hospodářský růst zdá být spolehlivý. I to je důvod k možnosti vyšších platů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme