Šéf Twitteru Dick Costolo končí, firmu dočasně povede exředitel Jack Dorsey

Generální ředitel americké internetové společnosti Twitter Dick Costolo rezignuje k 1. červenci na svou funkci. Vedení se dočasně ujme jeden ze zakladatelů firmy Jack Dorsey. Podle amerických médií je za odchodem Costola, který u společnosti působil šest let, nespokojenost investorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Twitteru Dick Costolo rezignuje k 1. červenci

Generální ředitel Twitteru Dick Costolo rezignuje k 1. červenci | Zdroj: Reuters

„Jsem velice vděčný za důvěru, kterou do mě rada, vedoucí tým a zaměstnanci po ta léta vkládali,“ uvedl Costolo ke svému odchodu. V managementu firmy se ale prý chystá zůstat.

Jack Dorsey, který končícího šéfa dočasně nahradí, už společnost vedl mezi lety 2007 a 2008. Počet uživatelů sociální sítě byl ale tehdy mnohem nižší.

„Nový šéf se netají ambicemi na to, aby se opět stal trvalým šéfem. Je možné, že se budou pokoušet vybrat někoho dalšího,“ říká internetový publicista Daniel Dočekal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf Twitteru Dick Costolo kvůli nespokojenosti investorů končí. Dočasně ho nahradí Jack Dorsey, který už americkou firmu vedl. Více internetový publicista Daniel Dočekal

Hospodaření Twitteru se v poslední době potýkalo s problémy. V prvním čtvrtletí letošního roku prohloubila firma ztrátu na 162,4 milionu dolarů z loňských 132,4 milionu dolarů. Příjmy sice vzrostly, zaostaly však za očekáváním analytiků.

„Odcházející šéf každopádně odvedl poměrně velmi dobrou práci, protože Twitteru se za dobu jeho existence podařilo velmi výrazně vyrůst, nakonec se zvýšila i tržní kapitalizace a výrazně stoupl počet uživatelů,“ upozorňuje Dočekal.

Twitter si neumí udržet uživatele

Twitter v tuto chvíli aktivně používá 302 milionů lidí, za rok jich přibylo 18 procent, což je podle investorů málo. Nelíbí se jim navíc to, že si sociální síť neumí stávající zákazníky udržet třeba na rozdíl od facebooku, který má necelých 1,5 miliardy uživatelů.

Twitter se od facebooku liší v řadě věcí. Například vznikl z SMS zpráv, a příspěvky na něm jsou proto omezeny na 140 znaků, což ho podle Dočekala dodnes brzdí.

„Spoustě lidí, kteří na něco takového nejsou zvyklí, to vadí. Naopak těm, kteří jsou na twitteru léta, to nesmírně vyhovuje, protože říkají, že to omezuje bezduché a hloupé tlachání z facebooku,“ vysvětluje internetový publicista.

Vedení Twitteru se dočasně ujme jeden ze zakladatelů firmy Jack Dorsey | Foto: ČTK/AP

Na twitteru také chybí konverzace a komentování pod příspěvky. „Celé to funguje úplně jiným způsobem, který původní obyvatelé twitteru milují a noví lidé ho nechápou, a pokud na twitter zabrousí, velmi rychle z něj utečou,“ dodává Dočekal.

Twitter je stále velmi silný ve Spojených státech. V Česku a na Slovensku ho používá něco přes 300 tisíc lidí, Facebook uvádí, že má v ČR okolo 4,2 milionu uživatelů.

Akcie Twitteru dnes v reakci na změnu vedení vzrostly o 7,7 procenta.

Pavlína Nečásková, Simona Bartošová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme