S porouchaným autem na dovolené pomůže řidičům asistenční služba

Porucha auta v zahraničí může řidiče přijít i na desítky tisíc korun. S řešením nepříjemností kolem vozu pomůže na dovolené asistenční služba. Její pracovníci navíc budou s člověkem v nesnázích komunikovat v češtině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto)

Doprava, dopravní zácpa, auto, auta, kolona (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Před cestou na dovolenou by si řidiči měli zkontrolovat platnost pojištění auta. Zpravidla mají k pojistce sjednanou i nějakou asistenční službu.

Záleží ale, v jakém rozsahu. Za lepší služby si pak většinou mohou řidiči připlatit.

„Vztahuje se to od havárie, nechtěného poškození, vaše vlastní zavinění, ale může to být i krádež nebo další věci. A dokonce i v případě zdravotních potíží řidiče,“ vyjmenovává Igor Sirota ze společnosti ÚAMK, která poskytuje asistenční služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Porucha auta v zahraničí může řidiče přijít na desítky tisíc korun. Právě proto existují asistenční služby. Téma pro Dominiku Novákovou

S operátorem mohou lidé i ze zahraničí komunikovat v češtině. Dostanou rady, jak problematickou situaci řešit, případně operátor zajistí servisního technika. Ten může na místě doplnit pohonné hmoty, pomoct s opravou nebo s vyproštěním vozu.

„Když víte, že se vozidlo nepohybuje, řeknete operátorovi na telefonní lince, co by to tak mohlo být. Poté vám sdělí, kdo a přibližně do jaké doby přijede. Bude se snažit opravit auto na místě,“ přibližuje Sirota a dodává:

„Pakliže se to nepovede, tak vás s odtahovkou odtáhne do nejbližšího servisu. Máte i příspěvek na ubytování, případně máte příspěvek na získání náhradního vozidla.“

V případě dopravní nehody je i v zahraničí nutné zajistit dané místo, bezpečnost zúčastněných a zavolat policii. Pokud jde o drobnou škodu, mohou ji řidiči vyřešit bez policie pomocí evropského formuláře o dopravní nehodě. Formulář vyplní ve dvou jazycích - v češtině a takovém, kterému rozumí druhý řidič.

Před delší cestou na dovolenou je dobré auto důkladně zkontrolovat nebo navštívit autoservis, radí vedoucí jednoho z pražských autoservisů Martin Kudrna:

„Určitě doporučuji, jakmile je jakákoli závada, nepodceňovat to. Ideální je zafinancovat tu závadu dřív, než dojde k tomu, že potřebujete servis v zahraničí.“

Anna Jadrná, Dominika Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme