Lidé z bohumínských ubytoven řeší, co s nimi bude. Město zamítlo doplatky na bydlení

Mezi lidmi, kteří žijí v ubytovnách na Ostravsku, se šíří obavy a nejistota. Hlavně tam, kde města zablokovala vyplácení doplatků na bydlení - jako třeba v Bohumíně. Tamní městská rada zamítla všechny žádosti o tyto sociální dávky pro lidi z ubytoven. Pomoc při jednání s úřady už nabízí neziskové organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noví obyvatelé před ubytovnou pro neplatiče

Noví obyvatelé před ubytovnou pro neplatiče | Foto: Michal Záboj

„Já bydlím tady, to je můj palác,“ ukazuje žena na jednu z bohumínských ubytoven. Co bude za týden nebo za měsíc, o tom se teď před ubytovnami mluví každý den. "Zákony jsou děravé," myslí si muž.

V Jeremenkově ulici v Bohumíně dvě ženy zrovna ždímají prádlo v pračce. A baví se o penězích:

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé v ubytovnách na Ostravsku stále nevědí, co s nimi bude. Některá města zablokovala vyplácení doplatků na bydlení. Více od Martina Knitla

„Co když nebudeme mít do tří týdnů bydlení? Cikány do podnájmů nechtějí. Majitel říká, že bychom museli jít na dva měsíce jinam, že by to zrekonstruoval. A kam bychom měli na ty dva měsíce jít? ptá se jedna z žen.

„Zatím čekáme, žádnou cestu jsme nenašli. Uvidíme, co z toho vznikne,“ říká správce ubytovny Luděk Horák.

Kumar Vishwantathan z obecně prospěšné společnosti Vzájemné soužití má obavy z dalších týdnů. Z toho, co bude, až teď v červnu majitelé ubytoven doplatky za obydlené místnosti nedostanou.

Podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, která začala platit od 1. května, vyžaduje vyplácení doplatků na bydlení souhlas obce. Ministerstva práce a sociálních věcí i pro lidská práva už naznačila, že zřejmě bude nutné změnit legislativu, protože bez souhlasu obce mohou stovky lidí z ubytoven skončit na ulici.

„Co s těmi lidmi? Jsou v obrovské nejistotě. Čekají šílenou smršť. Možná, že dosavadní stav bude trvat ještě tři měsíce, co ale dál? V září, kdy se otevírají školy, bude obrovská kalamita,“ předpovídá události Kumar Vishwantathan.

I když povinný souhlas obce s doplatkem na bydlení platí všude, potíže jsou v podstatě jen na Ostravsku.

Úřad práce nabízí jako náhradu takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc, o kterou je ale nutné znova požádat a je to pouze jednorázové řešení. Doplatková past na rozuzlení stále čeká.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme