Španělská princezna Cristina přišla o titul vévodkyně. Kvůli obvinění z podvodů

Španělský král Felipe VI. odebral titul vévodkyně z Palmy své sestře Cristině. Důvodem je vyšetřování princezny kvůli daňovým podvodům, kterých se měla dopustit společně s manželem. Král tak necelý rok po korunovaci plní slib očistit monarchii od korupčních skandálů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská princezna Cristina obviněná z praní špinavých peněz a daňových úniků

Španělská princezna Cristina obviněná z praní špinavých peněz a daňových úniků | Zdroj: Reuters

Cristina Bourbonská přijde o titul vévodkyně z Palmy, který jí udělil její otec, bývalý král Juan Carlos I., u příležitosti jejího sňatku v roce 1997.

Tehdy si princezna vzala španělského reprezentanta v házené Iňakiho Urdangarína, který čelí obvinění ze zpronevěry několika milionů eur.

Titul vévodkyně nepřinášel Cristině kromě prestiže žádné výhody. Titul španělské infantky jí ale zůstává. Patří jí od narození jako královské dceři, stejně jako zatím i šesté místo v nástupnické linii na trůn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělský král Felipe VI. odebral titul vévodkyně své starší sestře Cristině podezřelé z finančních podvodů. Ze Španělska telefonovala spolupracovnice ČRo Lubica Zlochová

Španělská veřejnost však očekává, že právě tohoto nástupnického privilegia by se Cristina sama měla vzdát, a to právě z důvodu údajné spoluúčasti na daňových podvodech svého manžela, bývalého reprezentanta v házené Iňakiho Urdangarína, za které jí hrozí i vězení.

Snaha, aby se Cristina nástupnického práva na trůn vzdala, byla podle spolupracovnice ČRo ve Španělsku Lubice Zlochové patrná už delší dobu také ze strany královského dvora.

„Nikdy to sice oficiálně neproniklo na veřejnost, ale je pravda, že tlaky na ni vyvíjeny byly ze strany bratra i otce. Bylo to zřetelné už od roku 2011, kdy Cristinu takzvaně odstavili od oficiálních akcí,“ upozornila Zlochová.

Ľubica Zlochová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme