V Baku se postavte za politické vězně, vyzvaly lidskoprávní organizace Český olympijský výbor

V ázerbájdžánském Baku dnes začínají první Evropské hry. Člověk v tísni spolu s dalšími lidskoprávními organizacemi vyzvaly Český olympijský výbor, aby se postavil na stranu politických vězňů v Ázerbájdžánu a vyjádřil nesouhlas s politickou perzekucí v jejich zemi. Podobně už to udělali například Němci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Evropské hry do Baku odletěla v pátek druhá část české výpravy

Na Evropské hry do Baku odletěla v pátek druhá část české výpravy | Zdroj: ČTK

Dopisem jsme chtěli vyzvat Český olympijský výbor, aby se vyjádřil k podpoře politických vězňů a vyzval ázerbájdžánský režim k jejich propuštění, jako to v minulých týdnech udělaly německé olympijské sportovní svazy,“ uvedla Ivana Skálová, vedoucí východoevropského programu Člověka v tísni.

Podle ní by Český olympijský výbor neměl podporovat „vizitku“, kterou si chce Ázerbájdžán hrami vytvořit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle šéfa české výpravy Martina Doktora je třeba respektovat olympijskou chartu a odpustit si tak politickou agitaci

Člověk v tísni se podle Skálové snažil poskytnout informace o perzekvovaných novinářích či aktivistech i českým sportovcům. Těch přijelo do jihokavkazské země bojovat o úspěchy 128.

Šéf výpravy Martin Doktor k tomu přistupuje tak, že výprava přijela za sportem.

„Já si o tom samozřejmě něco sám myslím, myslím, že i všichni sportovci, nikdo jim nebrání v tom, aby se nějakým způsobem vyjadřovali, ale musíme si uvědomit, že tady fungujeme na základě olympijské charty,“ uvedl Doktor s tím, že charta politickou agitaci či politická prohlášení neumožňuje.

Skálová k tomu poznamenala, že by Doktora odkázala na jiné stránky olympijské charty.

ˇAzerbajdžánský právník Intigam Alijev, držitel ceny Homo homini | Foto: Martin Melichar

„Kde se například hovoří o tom, že provozování sportu je lidským právem, což asi političtí vězni úplně nemají tuto možnost, nebo například, že jakákoli forma diskriminace z důvodu politického přesvědčení je neslučitelná s příslušností k olympijskému hnutí. A v neposlední řadě, že cílem olympismu je také zapojit sport do služby harmonického rozvoje lidstva a snahy o zachování lidské důstojnosti,“ řekla Skálová.

Podle ní je současné dění v Ázerbájdžánu v oblasti lidských práv a občanských svobod v zásadním rozporu s těmito principy.

V Baku je také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Ten dnes tlumočil ázerbájdžánskému prezidentovi Ilhamu Alijevovi velký zájem českého prezidenta Miloše Zemana na posílení přátelských styků obou zemí.

Na dotaz Českého rozhlasu, zda předseda sněmovny mluvil s ázerbajdžánskými představiteli také o otázce lidských práv, odpověděl Hamáček poněkud vyhýbavě, že se s prezidentem Alijevem nepotkal poprvé a že na jednáních v minulosti tuto otázku zmiňoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lidských právech v Ázerbájdžánu a Evropských hrách mluvili šéf sněmovny Jan Hamáček a Ivana Skálová z Člověka v tísni

Že svou přítomností může pomoci k legitimizování autoritářského režimu, si Hamáček nepřipouští. V Baku prý je na pozvání Českého olympijského výboru, aby podpořil české sportovce a aktivity výboru. „Já si myslím, že míchat sport a politiku není úplně šťastné,“ poznamenal Hamáček.

Poukázal na to, že o pořádání her rozhodl Evropský olympijský výbor a že Ázerbájdžán o pořadatelství stál. „Pokud bychom omezili skupinu zemí, které mohou pořádat olympijské hry, pouze na západní demokracie, tak by ta skupina byla velmi malá a asi by moc takovýchto podniků nebylo,“ dodal Hamáček.

ČRo, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme