Noví profesoři převzali jmenovací dekrety. Předával je ministerský náměstek

Noví profesoři dnes slavnostně převzali v pražském Karolinu jmenovací dekrety. Předal jim je ministerský náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber. Nově rozšířilo řady profesorů celkem 42 jmen. Tři, k nimž měl výhrady prezident Miloš Zeman, mezi nimi nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní předávání dekretů nově jmenovaným profesorům v pražském Karolinu

Slavnostní předávání dekretů nově jmenovaným profesorům v pražském Karolinu | Zdroj: ČTK

Ceremoniál se měl původně konat už na začátku května.

Tehdejší, dnes už odvolaný ministr školství Marcel Chládek ho však odložil – kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana vůči třem navrhovaným profesorům a kvůli reakci některých rektorů, kteří hrozili, že budou ceremoniál bojkotovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavnostní jmenování nových profesorů v pražském Karolinu sledovala redaktorka Lenka Jansová

Nakonec se předání dekretů uskutečnilo v dnešním, náhradním termínu – bez prezidenta, bez nové ministryně školství, která v současnosti teprve čeká na jmenování, a také bez předsedy České konference rektorů Tomáše Zimy. Ten se omluvil, protože je na dovolené.

Před dvěma dny přitom prezident předal osobně na Pražském hradě dekrety třem profesorům navrženým Univerzitou obrany v Brně. Chválil při tom, že se rektor této vojenské školy v dopise zaručil za morální kvality kandidátů.

Takový přístup se nelíbí neurologovi Martinu Bojarovi, který profesorský dekret dostal dnes v Karolinu. „Osobně jsem soudil, že ve středu večer mi přijde podruhé mail nebo telefonát, v němž bude oznámeno, že ten ceremoniál bude zrušen. Nakonec k tomu nedošlo,“ řekl Bojar.

„To, co se stalo ve středu, kdy pan prezident republiky předal diplomy pouze třem vysokoškolským učitelům z jedné vysoké školy, a k tomu ještě školy, která má vojenskou profilaci, vypovídá cosi o preferencích a prioritách této země. Mě se to dotklo, některých mých kolegů také,“ dodal Bojar.

Osmatřicetiletý politolog Vít Hloušek bral čerstvou profesuru z té lepší stránky, tedy že už ji má.

Nově jmenovaný profesor Martin Bojar přebírá dekret | Foto: ČTK

„Je to samozřejmě důležité i pro to pracoviště, kde působím. V neposlední řadě proto, že koneckonců profesor je jedna z věcí, která se sleduje při takzvaném ukazateli kvality, a na tom závisí i naše rozpočty,“ poznamenal Hloušek.

Tři sporná jména mezi nově jmenovanými profesory chybí. Dekrety Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera, kterého navrhla Vysoká škola ekonomická, prezident odmítl podepsat. Má prý výhrady k jejich minulosti.

Podle prorektora Univerzity Karlovy a odborníka na ústavní právo Aleše Gerlocha prezident tím, že odmítá navržené kandidáty jmenovat, neplní usnesení vlády. Podle Gerlocha by o věci nakonec mohl rozhodovat soud.

„My teď čekáme, jak bude jednat pan předseda vlády s prezidentem, protože to je společně sdílená pravomoc obou, a pan rektor se obrátil na pana předsedu vlády s dopisem, kde ho žádá, aby s prezidentem republiky v této věci jednal,“ řekl Gerloch.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme