V Čechách hrozí silné bouřky, na jihu a východě Moravy požáry

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Dnes odpoledne a večer můžou zasáhnout Pardubický a Královéhradecký kraj, v sobotu by se pak mohly objevit na celém území Čech a také na Vysočině. Bouřky můžou doprovázet přívalové lijáky, kroupy a nárazy větru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí před bouřkou

Počasí před bouřkou | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

První bouřky odpoledne dorazily na Jindřichohradecko a také na Náchodsko.

„Na zítra jsme vydali výstrahu pro celou oblast Čech, na Moravě a ve Slezsku bouřky očekáváme spíš ojediněle,“ řekl Radiožurnálu Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu.

Při přívalových srážkách může dnes v Čechách v úhrnu napršet 30 milimetrů vody za hodinu, v sobotu až 40 milimetrů. Silné bouřky se místy vyskytnou i v neděli, jejich intenzitu a lokalizaci budou meteorologové ještě upřesňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde o víkendu hrozí silné bouřky a kde nebezpečí požárů, přiblížil Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu

Počasí v Česku ovlivňuje brázda nízkého tlaku vzduchu, která se zvolna rozšiřuje od západu do střední Evropy. Po její přední straně k nám proudí teplý vzduch od jihu. Dnešní nejvyšší teploty vystoupí na 26 až 30 °C, na jihovýchodě až na 32 stupňů.

V sobotu nás čeká skoro jasno až polojasno. Od západu bude postupně oblačno a v Čechách se vyskytnou bouřky a přeháňky, na Moravě a ve Slezsku zatím jen ojediněle.

Bouřky budou ojediněle doprovázeny přívalovými lijáky, kroupami a nárazovitým větrem. Nejnižší noční teploty 19 až 14 °C, nejvyšší odpolední mezi 28 až 32 °C.

Na neděli meteorologové předpovídají zprvu polojasno až oblačno a jen ojediněle přeháňky. Během dne pak přibývání oblačnosti a postupně na většině území přeháňky a bouřky. Ty budou ojediněle doprovázené kroupami a přívalovými lijáky, zejména na jihu a východě.

Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 až 29 °C, na jihovýchodě až na 32 stupňů.

V jihovýchodní části republiky stále trvá zvýšené riziko vzniku požárů. Aktuální výstraha platí do odvolání pro jižní Moravu, Zlínsko a část Olomouckého kraje a Vysočiny.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

Výstraha před požáry | Foto: Český rozhlas

mta, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme