Rodičovský příspěvek by mohli čerpat i prarodiče, navrhuje TOP 09

Rodičovský příspěvek by měl mít možnost čerpat vedle matky nebo otce i prarodič dítěte. V novele zákona o státní sociální podpoře to navrhuje poslankyně za TOP 09 Markéta Adamová. Novinka by podle ní pomohla ženám, které se chtějí co nejdříve vrátit do zaměstnání, a mohla by pomoci vyřešit nezaměstnanost starších lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozeně

Novorozeně | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Chceme nabídnout rodičům další možnost, jak se postarat o děti, a přitom nepřijít o kontakt s profesí. Státem zaplacený prarodič pomůže rodinám sladit rodinný a pracovní život. Lety prověřený model má proti chůvám nebo dětským skupinám výhodu - dítě zůstává stále v přirozeném a známém rodinném prostředí,“ vysvětluje Adamová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti, že by rodičovský příspěvek mohli čerpat prarodiče, diskutovaly poslankyně Radka Maxová (ANO) a Markéta Adamová (TOP 09)

Prarodič by podle návrhu od státu dostal rodičovský příspěvek, bude mít placené zdravotní pojištění a celá doba se mu započítá také do důchodu. „V podstatě legalizujeme věc, která v praxi běžně funguje, ale nemá tyto výhody,“ podotýká Adamová.

K návrhu se nestaví negativně ani poslankyně za ANO a zároveň místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Radka Maxová.

„V současné době nemám nic proti návrhu, ale zatím jsem neviděla detaily. Akorát bych to nesměřovala na prarodiče, kteří již pobírají důchod. Rozumím tomu, že bychom možná měli rozšířit toto portfolio, protože nezaměstnanost žen předdůchodového věku je poměrně vysoká,“ poznamenává Maxová.

Předloha by podle Adamové také zrušila nejvyšší možnou částku rodičovského příspěvku 11 500 korun měsíčně tak, aby si rodiny mohly nastavit co nejlépe dobu, po níž budou pečovat doma o dítě. O příspěvek by také nepřišly v případě, že by využívaly služeb jeslí nebo mateřské školy ve vyšším rozsahu než 46 hodin měsíčně. Norma by posunula hranici na 92 hodin za měsíc.

„Myslím, že je dobré dát v této normě lidem větší flexibilitu a možnosti. Pokud se oni sami rozhodnou, že takovéto možnosti využijí, tak tu možnost budou mít a budou se moct rychleji vrátit k zaměstnání,“ dodává autorka návrhu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme