Na pražský Smíchov se vrátí kontroverzní truhlíky, budou mít novou podobu

Do ulic na pražském Smíchově se vrátí kontroverzní betonové truhlíky. Budou ale vypadat jinak. První dva květináče se v nové podobě objeví už za 14 dní u dětského hřiště Zapova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří květináče na Praze 5

Obří květináče na Praze 5 | Foto: Evelyna Kulíšková

Od rozmístění truhlíků před třemi lety jich v ulicích Prahy 5 zůstala jen část. Některé musela radnice odstranit kvůli stížnostem občanů, další obří betonové nádoby pak nechala převézt na volná prostranství, například k lihovaru.

Nyní je chce obložit dřevem. Podle místostarosty Prahy 5 Jana Smetany z ČSSD budou jejich součástí i lavičky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se bude dít s betonovými truhlíky na Praze 5, zjišťovala redaktorka Lída Křesťanová

„Z evropské dotace máme vyřazeno asi 40 až 50 květináčů, které chceme postupně, vždycky po jednom, po dvou je rozmisťovat do veřejného prostoru. Například do parků, k našim komunitním centrům, parkům pro seniory, protože se dají velmi lehce osadit lavičkami. Jsou k tomu uzpůsobeny,“ říká Smetana.

245 betonových truhlíků nechala vyrobit bývalá radnice. Současné vedení se podle Smetany snaží květináče co nejlépe využít.

„Chceme je osadit okrasnými keři a květinami tak, aby okrášlily veřejný prostor tam, kde je to možné. To znamená, to, co nemůžeme dodržet, tedy původní projekt, aby byly u silnice a snižovaly exhalace, tak tím okrášlit veřejný prostor,“ dodává místostarosta Smetana.

Truhlíky zatím vyšly na 22 milionů

Truhlíky vyšly dosud Prahu 5 na téměř 22 milionů korun. Část z těchto peněz by se radnici měla vrátit zpět z evropských dotací. Podle starosty Prahy 5 Radka Klímy z TOP 09 by to mělo být přibližně 13 milionů.

„V této chvíli ani nevíme, jestli tady zůstanou, nebo nezůstanou, protože ještě stále nemáme rozhodnutí ministerstva o tom, jestli dotaci dostaneme, nebo ne. Byť máme nějaké indicie, že dostaneme nějakých 70 až 80 procent,“ podotýká Klíma.

Obložení prvních dvou květníků dřevem a jejich přesun bude stát více než 100 tisíc korun. Právě další náklady spojené s truhlíky, které místní nechtějí, kritizuje opozice. Podle zastupitele Lukáše Herolda z ODS jde o vyhazování peněz.

„Květníky ve vztahu k dotaci mají pětiletou udržitelnost. Věřím v to, že zastupitelstvo poté najde odvahu k tomu, aby je z Prahy 5 zlikvidovalo v naprosté většině,“ dodává Herold.

Betonové truhlíky v původní podobě jsou zatím stále v ulicích Plzeňská, Nádražní nebo Strakonická. Zda se z nich stanou lavičky, nebo je radnice zcela odstraní, zatím není jasné.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme