Ministr spravedlnosti jezdí do práce na kole. V obleku a s ochrankou za zády

Ministři chodí i v teplém počasí v obleku, neznamená to ale, že nemůžou usednout za řídítka a společenskou obuví se opřít do pedálů jízdního kola. Tak to dělá každé ráno i nynější ministr spravedlnosti Robert Pelikán, nominovaný hnutím ANO. Na kole jezdí ulicemi Prahy jak do úřadu, tak na jednání vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán | Foto: Martin Karlík

Pokud neprší, začíná Robert Pelikán svůj den odemykáním docela obyčejného kola připoutaného ke sloupu ve Sněmovní ulici, kde bydlí.

„Čas od času mi ho ukradnou, tak člověk má pocit, že když si koupí větší řetěz, tak mu ho třeba neukradnou. Ale ono to stejně je na nic,“ glosuje ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá cesta ministra spravedlnosti do práce na kole? Roberta Pelikána doprovázel reportér Martin Karlík

Na kolo usedá Robert Pelikán v obleku. Už po ránu je docela horko, první cesta ministra spravedlnosti na úřad ale nemusí vést nutně do sprchy.

„Možná až bude ještě horčeji, tak se mi to stane, ale zásadou je, abyste se nezpotil,“ vysvětluje Pelikán.

Navzdory této zásadě jezdí ministr docela svižným tempem. „Jinak bych žádný čas neuspořil,“ říká a hned přidává odpověď na otázku, kolik času tedy uspoří oproti jízdě autem.

„Vychází to různě podle dopravy. Dost často se stane, že zároveň vyráží nějaké auto na ministerstvo a bývá to většinou nastejno. Někdy auto uvízne v zácpě, někdy je tam o chvíli dřív, ale rozdíly jsou v řádu minut.“



Na bicyklu mohli lidé v centru Prahy dříve potkávat i někdejšího mistra životního prostředí Martina Bursíka, dnes předsedu Liberálně ekologické strany, a „kolmo“ jezdil do práce i dánský velvyslanec Ole Moesby.

'Kdyby na mě zaútočili? Zrychlil bych!'

Teď usedá do sedla ministr spravedlnosti Robet Pelikán a oblíbeného dopravního prostředku se nevzdal ani po útoku zápalnou lahví na dům svého kolegy, ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Ale co kdyby chtěl někdo zaútočit i na ministra spravedlnosti, když jede zrovna na kole? „Já bych zrychlil,“ usmívá se Pelikán.

Ochranka musí sledovat, jak se ministr proplétá pražskou dopravou | Foto: Martin Karlík

Zrychlit by v takovém případě museli i členové ochranky, kteří celou dobu šlapou do pedálů hned za ministrem a sledují, jak člen vlády kličkuje mezi auty, zdolává obrubníky a přejíždí tramvajové koleje nebo rušné křižovatky.

Ochranka je s tím smířená, jak potvrzuje její ředitel Jiří Komorous. „Je to jedno z mnoha soust, se kterými se musíme vypořádávat.“

Politici-lyžaři, běžci a cyklisté dokážou ochranku často pořádně prohnat

Číst článek

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme