Italské úřady varují před kolapsem celého systému přijímání uprchlíků

Itálie varuje před dalším přílivem uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. Podle některých odhadů může letos připlout na Apeninský poloostrov až půl milionu běženců. Italské úřady v této souvislosti už teď varují před kolapsem celého systému přijímání imigrantů. Bohaté severní regiony je navíc odmítají ubytovávat a volají po tom, aby Itálie vracela běžence zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italské úřady si neví rady s přílivem uprchlíků

Italské úřady si neví rady s přílivem uprchlíků | Zdroj: Reuters

Na hlavním vlakovém nádraží v Milánu to hučí jako v úle. Kromě cestujících tu totiž táboří i stovky uprchlíků.

„Ve městě od doby, co sem začali přijíždět uprchlíci, a dnes jich tu je kolem 65 tisíc, vzrostla kriminalita. A to jak co se týče organizovaného zločinu, tak i drobné krádeže, vloupání a podobně. My sami to nejsme schopni řešit, jednoznačně musí rozhodnout vláda a také Evropská unie,“ říká Cosimo Palazzo z milánské radnice. Na druhé straně ale dodává, že řada obyvatel města se snaží běžencům maximálně pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další tisíce běženců připlouvají do Itálie, tamní úřady varují před kolapsem celého systému přijímání uprchlíků. Více od Roberta Mikoláše

„Chtěla jsem být nějak prospěšná, proto jsem také přišla do vzdělávacího centra pro uprchlíky. A nakonec jsem tu zůstala jako dobrovolnice. A i když to má i negativní stránky, tak mě přesto těší jakýkoliv úspěch, že se tu tito lidé naučí italsky nebo že díky tomu snadněji najdou třeba práci,“ svěřuje se 27letá Sabine. A podobně to vidí další z obyvatel Milána:

„Kdyby se k celému problému přistupovalo správně a nedocházelo ke zneužívání prostředků, které jsou určeny pro běžence, tak by žádný problém nebyl. A pokud k nám tito lidé z Afriky přijdou, chtějí pracovat a také si práci najdou, tak mi to nevadí,“ vysvětluje.

Pokud se ale vydáte do menších měst a vesnic, zejména na severu Itálie, tak výrazně převažuje odpor vůči dalšímu přílivu imigrantů. A to tím spíše, pokud se úřady snaží direktivně rozdělovat uprchlíky například do soukromých ubytovacích zařízení.

Navíc, jak jeden z jejich majitelů prozradil, chtěly úřady toto rozhodnutí prosadit i s asistencí policie. Lidé se však proti tomu vzbouřili, protože by k nim prý v opačném případě už žádní turisté nepřijeli a oni by zkrachovali.

Italské úřady si neví rady s přílivem uprchlíků | Foto: Reuters

Problematika ilegální imigrace se ale řeší i na nejvyšších místech a stává se hlavním tématem politických stran, po radikálním řešení pak volají hlavně pravicová uskupení:

„Je tedy nezbytné lépe zorganizovat kontrolu uprchlíků, zjistit, kdo skutečně má právo dostat politický azyl, a kdo ne. Ilegální imigranty je pak třeba vracet zpět. Určitě by vyšlo levněji je naložit na jednu loď a poslat je zpátky, než zajišťovat ochranu pobřeží a organizování záchranných operací ve Středozemním moři,“ argumentuje jeden z představitelů Ligy Severu, profesor Stefano Bruno Galli.

Současná vláda premiéra Mattea Renziho s tím nesouhlasí, v každém případě ale čeká Itálii velmi horké léto, a to i na politické scéně.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme