Nepál sužují prudké deště, při sesuvu půdy zahynulo nejméně 55 lidí

Nejméně 55 lidí zabil sesuv půdy na severovýchodě Nepálu. Počet obětí ještě není konečný, dvanáct lidí úřady stále pohřešují. Mohutný sesuv půdy vyvolaly prudké deště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nepálské vesnici Simthálí spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené

V nepálské vesnici Simthálí spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Bahno a kameny pohřbily celkem šest vesnic v odlehlé oblasti Nepálu, poblíž hranic s Čínou. Sesuv se odehrál v noci, když lidé spali ve svých příbytcích. Jejich domy zničilo už dříve zemětřesení.

Silné bouřky předcházejí monzunovým dešťům. Jejich začátek čekají v Nepálu každým dnem.

Monzun každoročně provázejí sesuvy půdy. Po letošních zemětřeseních se čeká, že tentokrát budoučetnější a rozsáhlejší než obvykle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Nepálu se přihlásil zpravodaj Jaromír Marek

Otřesy totiž velmi narušily půdu. Vesnice jsou navíc často postavené na strmých svazích.Stovka vesnic, které zničilo zemětřesení, se proto už na svých místech ani nebude obnovovat.

Nepálské úřady zveřejnily celkovou bilanci zemětřesení, souhrnné materiální škody vyčíslily na 513 miliard rupií, tedy skoro 130 miliard korun.

Země je teď závislá na pomoci zvenčí. I proto se chystá dárcovská konference na úrovni států. Předpokládá se, že by potřebná částka mohla přijít právě odtud. Hodně peněz přichází i přes různé neziskové organizace.

Český rozhlas svou sbírkou přispívá na obnovu dvou vesnic, Dahú a Simthálí, zatím se vybralo přes 9 milionů korun.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme