Organizátorský kiks v Baku. Hodinu před startem nebyli na startu bikeři a ani jejich kola

Po pátečním slavnostním zahájení se na Evropských hrách začalo naplno bojovat o cenné kovy. Premiéru si v Ázerbajdžánu odbylo klání horských kol, pro které byla vystavěna v zemi u Kaspického moře vůbec historicky první závodní dráha tohoto typu. K boji o medaile po velkém fiasku organizátorů ale nakonec ani málem nedošlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentační trenéři čekají marně na příjezd své techniky

Reprezentační trenéři čekají marně na příjezd své techniky | Foto: Michal Jurman

„Není normální, když v den závodu nepřijede autobus a taky není úplně standardní, když nepřijede auto s koly a závodníci se nemají hodinu před startem na čem rozjíždět,“ divil se reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Na Mountain Bike Velodromu chyběli nejen jeho svěřenci, ale také jejich technika. A ubíhající minuty na tomto stavu nic neměnily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tereza Huříková se zaváháním organizátorů rozhodit nenechala. Trenér Viktor Zapletal se zmatkům v dopravě divil

„Zasáhlo to v podstatě všechny. Itálie, Portugalsko, Belgie, Slovinsko, všechny reprezentace čekaly,“ popisoval Viktor Zapletal dění hodinu před závodem.

Deset minut čekání, jak uklidňoval na chodníku sedící trenéry jeden z organizátorů, se sice protáhlo, ale kola i tři čeští závodníci se stihli nakonec dopravit na severozápadní okraj Baku včas.

„Držela jsem si klidný přístup, což mě těšilo, protože čím větší závod, tím víc bývám nervózní. Dneska mě nerozhodilo ani to, že mi ujel první autobus, do kterého mě nepustili, protože byl plný. Kola naštěstí přijela tak akorát, že jsem se stihla rozjet v svůj obvyklý čas,“ konstatovala Tereza Huříková.

Biker Cink dojel na Evropských hrách pátý, Huříková uzavřela první desítku

Číst článek

Na kamenité trati dojela Huříková na pokraji sil pro konečné 10. místo. O dvě kola delší závod mužů, který v extrémním vedru trval pro vítězného Švýcara Nina Schurtera více než hodinu a 40 minut pak byl pořádnou prověrkou i pro pátého Ondřeje Cinka.

Nejtěžší závod sezony, prohlásil Cink

Český reprezentant si v silném větru a obrovském vedru stanovil za cíl skončit právě do 5. místa a tak mohl být v hektickém dni na periferii Baku poměrně spokojený. Drobný červík nejistoty v něm ale přesto hlodal. Ještě za polovinou tratě totiž startovní pole vodil právě on.

„Na medaili jsem myslel. V téhle sezoně to byl ale asi nejtěžší závod,“ naznačuje Ondřej Cink, že bikerské závody na Evropských hrách byly svého druhu velkým extrémem i bez zápletky, jakou jim dodali organizátoři.

Nejúspěšnějšími „extrémisty" se pak v tomto směru stali suverénně reprezentanti Švýcarska. Ti brali v obou kategoriích pět ze šesti možných medailí a nejvíce tak mohou nakonec organizátorům děkovat za to, že kola dorazila na start včas a závod nebyl zrušen či přeložen.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme