Betonové školy v Nepálu šly po zemětřesení k zemi, bambusové stojí dál

Zemětřesení, která opakovaně zasáhla Nepál, zničila na 25 tisíc školních tříd. Výuka se musela obnovit ve velmi improvizovaných podmínkách. Ukazuje se, že dosavadní technologie, kdy se školy stavěly z železobetonu, se v místech častých zemětřesení příliš neosvědčila. Naopak jako zcela funkční se ukázaly bambusové školy, které v Nepálu postavili Češi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Namasté Nepál postavilo první bambusovou školu ve vesnici Anaikot

Namasté Nepál postavilo první bambusovou školu ve vesnici Anaikot | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Teď jsme se dostali do vesničky Anaikot, kde Namasté Nepál postavilo vlastně první bambusovou školu. Byla otevřena zhruba před dvěma lety a od té doby funguje."

„A co je důležité, tak i zemětřesení, které postihlo Nepál v uplynulých týdnech, přestála bez jakéhokoliv poškození,“ popisuje Tomáš Beránek z Namasté Nepál.

Bambusové školy jsou jakési bambusové konstrukce, které mají na střeše vlnitý plech. „Stěny jsou v podstatě taková bambusová rohož, která je vyplněná hlínou a omítnutá normální omítkou,“ říká Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bambusové školy v Nepálu přestály zemětřesení a ukázaly se jako zcela funkční

„Nepálci se zprvu na tento způsob stavby z bambusu a hlíny dívali skepticky. Když ale po zemětřesení viděli, že obě bambusové školy, které jsme tady postavili, jsou v pořádku, tak otočili o 180 stupňů. Dostáváme žádosti, abychom podobné školy stavěli po celém Nepálu,“ doplňuje.

Podle ředitele školy v Anaikotu zpočátku opravdu bambusovým školám nevěřili. Po zemětřesení ale vidí, že to bylo dobré řešení. Výuku mohli obnovit dříve než v jiných školách, budova nejen stojí, ale navíc je vzdušná, světlá a děti tam prý rády chodí.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50. Ve sbírce se vybralo již více než 9 milionů korun.

Bambusové školy jsou velmi funkční i podle statika Tomáše Penka. „Je to rozhodně krásná stavba, vzdušná a lehká. Je vidět, že ten systém tady je funkční, protože bambus je svou tuhostí schopný odolávat právě zemětřesení a ta hlína, která se z toho případně vysype, je jednoduše opravitelná. Je to vhodný typ objektu, který je zde možné použít,“ popisuje Penk.

O tom, že bambusová škola ustála zemětřesení bez úhony, svědčí i zelené značky, které k ní umístily tamní úřady. Ty potvrzují, že je stavba zcela bezpečná a neporušená.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme