Řekové šetří, chodí hlavně do supermarketů a hledají slevy

Vleklá krize řeckého hospodářství se promítá i do chování nakupujících. Podle průzkumu Aténské univerzity jsou spotřebitelé mnohem opatrnější. Často také hledají slevy a speciální nabídky v obchodech. Řecká vláda v těchto dnech intenzivně jedná s věřiteli o dalších půjčkách, které by měly Řecku pomoci odvrátit bankrot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O změnu navyklé praxe Řekové nemají nejmenší zájem

O změnu navyklé praxe Řekové nemají nejmenší zájem | Foto: Yorgos Karahalis | Zdroj: ČTK

Řečtí spotřebitelé vyrážejí na nákupy častěji než dřív, hlavně do supermarketů a diskontních řetězců. U malých obchodníků nakupují méně než před dvěma lety.

Sedm z deseti nakupujících pořizuje hlavně nutné potraviny a potřeby pro domácnost. Dvě třetiny zákazníků pátrají po nabídkách levnějších produktů a nechodí nakupovat do nejbližšího obchodu jako dřív.

Drtivá většina Řeků objevila kouzlo lístečků se seznamy věcí, které chtějí koupit, aby nekupovali zbytečnosti. 60 procent se jich podle průzkumu Aténské univerzity dokonce předem rozhoduje, jakou značku daného produktu koupí.

Problémy řecké ekonomiky chce premiér Alexis Tsipras řešit dlouhodobou půjčkou s nízkým úročením a odepsáním části dluhu. S takovým návrhem jde na jednání ministr financí Janis Varoufakis. Věřitelé ale nechtějí o snížení částky, kterou jim Řecko dluží, ani slyšet.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme