Na Evropské hry v Baku se snáší kritika. Prezident Alijev prý porušuje lidská práva

Tvrdé kritice ze strany lidskoprávních organizací čelí v poslední době právě probíhající Evropské hry v ázerbajdžánském Baku. Amnesty International nebo Human Rights Watch obviňují režim prezidenta Ilhana Alijeva, že monstrózní sportovní akcí na břehu Kaspického moře, chce vytvořit v lidech falešný obrázek státu. Ten podle nich porušuje systematicky lidská práva a pronásleduje své odpůrce. Částečně za pravdu jim dává i aktuální dění v samotném Baku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kromě obou ceremoniálů se na Olympijském stadionu v Baku budou konat také atletické soutěže

Kromě obou ceremoniálů se na Olympijském stadionu v Baku budou konat také atletické soutěže | Foto: Michal Jurman

Země ohně a větru, přesně tak se říká Ázerbajdžánu, kde spoutat nejen přírodní živly nemusí být na první pohled takovým problémem.

Dobrovolníci na Evropských hrách se museli povinně naučit a na letišti praktikovat uvítací řeč v každém z jazyků padesáti účastnických zemí.

Po cestě k olympijskému stadionu zase pečlivě a spořádaně opakují totéž. Obrovská předimenzovanost lidské pracovní síly na každém rohu. Příslušník policie nebo armády průměrem každých 47 kroků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Evropské hry v Baku se z pohledu lidských práv zaměřil Michal Jurman

Soudit z tohoto prvotního obrazu cosi o autoritářství prezidenta Ilhana Alijeva by ale bylo hodně povrchní. A to podle střelce Davida Kosteleckého i proto, že podobná pořadatelství, ne zrovna lidskoprávně čistých zemí, už zde bylo několikrát.

„V Pekingu zase byly olympijské hry. Jezdíme sportovat, nepřísluší nám řešit lidská práva,“ podotkl olympijský vítěz v trapu. Nehledě na to, že sportovci pod hlavičkou ČOV musí ctít pravidla daná olympijskou chartou.

V samotném Baku přesto pozorný pozorovatel najde jistá vodítka k tomu pochopit, jak se věci mají. Na každém rohu v první řadě jméno prezidenta Ilhana Alijeva. Vedoucí organizačního výboru Evropských her je pak jeho žena Mehriban.

Na slavnostním zahájení Her se až nepochopitelně tleskalo za každým jejím slovem. Zpěvačka Lady Gaga přiletěla jen tak zazpívat jedinou píseň až z Ameriky.

Impozantní scenérie hlavního pódia před zahájením Evropských her | Foto: Michal Jurman

Miliardy z těžby ropy umí zcela jistě pokřivit objektivní obrázek toho, čemu se říká skutečný Ázerbajdžán. Kdo by chtěl tento obraz označit za nepravdivý, má smůlu.

Ve čtvrtek, tedy jen den před zahájením a tři hodiny před odletem, zamítl Ázerbajdžán vstup do země sportovnímu žurnalistovi deníku The Guardian Owenu Gibsonovi. Pár dní před tím byla v Baku na letišti zadržena a deportována londýnská aktivistka Emma Hughesová. Ta byla také akreditována na Evropské hry jako novinářka.

V Baku byly zahájeny Evropské hry. Na ceremoniálu vystoupila zpěvačka Lady Gaga

Číst článek

Podle organizace Human Rights Watch stíhala nebo uvěznila místní vláda v loni 35 novinářů nebo aktivistů za lidská práva.

Arménskou výpravu diváci vypískali

V Baku se na potencionální i ty skutečné nepřátele prostě nezapomíná a slyšet to bylo i na slavnostním zahájení Evropských her.

Zatímco nástup Turků nebo Rusů se nesl v radostném koloritu hlaholu, skromná výprava Arménie, byla kvůli staršímu válečnému konfliktu o Náhorní Karabach ze stadionu doslova vypískána. Také Evropské hry deklarují jasně politické vidění své pořadatelské země.

Jenže prosadit svůj názor na věc a ovlivnit veřejné mínění i samotné sportovce chce i druhá strana.

Ohňostroj nemohl na závěr slavnostního zahájené Evropských her chybět | Foto: Michal Jurman

Na Český olympijský výbor dorazilo hned několik dopisů od lidskoprávních organizací, které požadovaly, aby se česká výprava jasně vyslovila proti tomu, co se děje v Ázerbajdžánu. Přesně jako to udělali třeba Švédové.

„V dopisech stálo, abychom dali sportovcům instrukce. To je přeci naprosto nemožné, žijeme v demokratické zemi. Politická školení mužstva jsem dostával za minulého režimu. Byl bych nerad, kdyby se něco podobného opakovalo,“ upozorňuje předseda ČOV Jiří Kejval.

V Baku se postavte za politické vězně, vyzvaly lidskoprávní organizace Český olympijský výbor

Číst článek

Na druhou stranu organizátoři Evropských her v Baku zase nabádali dopředu k tomu, ať se sportovci věnují v jejich zemi jen sportu a vše ostatní ať raději nekomentují.

'Lidskoprávní organizace sport nechápou'

Najít společný průsečík v těchto dvou světech, jak jej vidí třeba Jiří Kejval je, a bude, zdá se, hodně těžké.

„Sport má to, co lidé z lidskoprávních organizací, ani politici nechápou. Pro mladou generaci má úžasné příběhy. Je ale nepřesvědčíte, nikdy na takové akci totiž nebyli,“ dodává Jiří Kejval s tím, že sport už zkrátka v očích nejen lidskoprávních organizací nebude jen a pouze ryze sportem.

Pro Evropské hry to pak platí téměř stoprocentně.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme