Čeští hasiči si z mistrovství světa v Hannoveru přivážejí dvě zlaté medaile

Čeští hasiči jsou mistry světa ve štafetách. V německém Hannoveru získali zlato v disciplíně TFA, tedy v soutěži nejtvrdších hasičů. Individuálním vítězem se v konkurenci čtyř stovek závodníků z Portugalska, Dubaje nebo Británie stal hasič Lukáš Novák, několikanásobný mistr Evropy i světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči nacvičovali zásah při požáru na zámku v Duchcově

Hasiči nacvičovali zásah při požáru na zámku v Duchcově | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Soutěž TFA, tedy Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije, pochází ze Spojených států. Vznikla na počátku 90. let 20. století a původně sloužila k testování nového typu dýchacího přístroje. Extrémní soutěž je pojata jako simulace zásahu a klade značné nároky na fyzickou kondici účastníků.

„Hasič při té soutěži vypadá úplně stejně jako u požáru – má na sobě helmu, nehořlavý oblek, dýchací přístroj na zádech. S tímto vybavením, které může vážit okolo 25 kilogramů, absolvuje čtyři disciplíny,“ vysvětluje Lukáš Novák z HZS Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hasiči uspěli na mistrovství světa v Hannoveru. ČRo přináší rozhovor s vítězem individuální kategorie, Lukášem Novákem z HZS Praha

Některé z nich se skládají z dílčích úkolů. Závodníci například běhají s požární hadicí, tahají 80kilovou figurínu, překonávají bariéry a lezou po lešení.

„Soutěž je vždycky zakončená tím, že se běží do nějaké výškové budovy. Na veletrhu v Hannoveru to bylo na vyhlídkovou věž, která měla asi 80 metrů,“ přibližuje Novák.

Český reprezentační tým se skládal z 18 hasičů z téměř všech krajů. Dařilo se jim hned v první disciplíně. Ve štafetě vybojovali v konkurenci 30 týmů z 15 zemí světa zlatou i bronzovou medaili. Také v individuálním závodě se Češi drželi na předních pozicích.

Za úspěchem Čechů nestojí podle Nováka jen příprava a trénink. Hasičské soutěže jsou v České republice velmi populární, je tedy z čeho vybírat a do reprezentace se dostanou jen ti opravdu nejlepší hasiči.

 

„Ale je to i tím, že je mezi námi pár profesionálních sportovců, kteří skončili svoje disciplíny. Máme tam třeba bývalého profesionálního cyklistu nebo kanoistu. Jsou to lidé, kteří jsou zvyklí dřít, jenom změnili svou disciplínu,“ dodává.

Konkurence na mezinárodních hasičských závodech je obrovská, soutěžící proto musejí trénovat celoročně. Už v zimě začíná Lukáš Novák posilovat a běhat, s přibližujícím se termínem mistrovství přicházejí na řadu speciální disciplíny.

 

Zum Abschluss des Tages war ich noch bei der Siegerehrung vom Tagessieger des Toughest Firefighter Alive! Herzlichen Glückwunsch Lukas Novák auch Tschechien!

Posted by Interschutz Messe on 12. červen 2015

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme