Papež prý prohlásil, že církev by měla prosit o odpuštění za Husovu smrt

Papež František u příležitosti blížícího se 600. výročí upálení Jana Husa řekl, že jeho smrtí byla zraněna celá římskokatolická církev a měla by prosit o odpuštění. O slovech, která papež údajně pronesl během páteční slavnosti Nejsvětějšího srdce Ježíšova při setkání v Lateránské bazilice, informovala Česká biskupská konference.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

„Papež to uvedl v kontextu toho, že se připravuje na setkání s ekumenickou skupinou, která do Říma dorazí příští týden,“ přiblížil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

„Jsem hlavně zvědav, jak zazní jeho slova ve vztahu k této skupině, ve které bude jak kardinál Vlk, tak synodní senior Joel Ruml. Papežova slova chápu jako velkou výzvu, aby církev reflektovala své dějiny vždycky tak, že odpouští a prosí za odpuštění. Tak jak to řekl svého času Jan Pavel II.,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež František prý prohlásil, že církev by měla prosit o odpuštění za Husovu smrt. Výrok rozebral historik Akademie věd Jaroslav Šebek

Historik Akademie věd Jaroslav Šebek se domnívá, že Františkův výrok je ještě přelomovější než ten, kterým se v roce 1999 Jan Pavel II. omluvil za smrt Jana Husa.

„Ukazuje v podstatě to, kam se posunula katolická církev za posledních 25 let od roku 1989. Kdy opravdu Jan Hus není vnímán jako konfliktní téma, ale jako téma, které může smiřovat,“ uvažuje.

Podle něj se jedná o kroky vedoucí k rehabilitaci Jana Husa. „Nemyslím si ale, že je možné v dohledné době usilovat třeba o svatořečení nebo podobný akt, protože na to situace zase úplně připravená není,“ upozornil Šebek.

Mistr Jan Hus | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme