Eleanor Dubinsky: Touch the Sky

15. červen 2015

Zpěvačka a písničkářka Eleanor Dubinsky se narodila a vyrůstala na jihovýchodě Spojených států v Missouri, ale velkou část života strávila cestováním po Evropě a Jižní Americe. Nějakou dobu dokonce žila v Praze, její příjmení zřetelně prozrazuje slovanské předky. Ovládá několik jazyků a zpívá především anglicky, španělsky a francouzsky.

Jejím domovským městem je dnes New York, ale často vyjíždí na cesty, které nejsou klasickými koncertními turné, spíše hledáním inspirací a spoluhráčů. Tak například, letos na jaře jela na Kapverdské ostrovy a do Portugalska, kde vystupovala v uměleckých galeriích a v klubech. Stylově čerpá z širokého spektra - od blues přes americký folk až k bossa nově a dalším k latinskoamerickým rytmům.

Newyorská zpěvačka hrála od svých 3 let na cello a hudbu si vybrala jako povolání když jí bylo 15: tehdy se seznámila se zpěvákem populární skupiny Blues Traveler, který si ji vybral jako sboristku na další koncert - a Eleanor tak poprvé zpívala na podiu před 5 tisícovým publikem. O dvacet let později natočila své album Touch the Sky.

Eleanor Dubinsky se narodila a vyrůstala ve městě St. Louis, které před dvě stě padesáti lety založili francouzští kolonisté. St. Louis je nejen významným přístavem na řece Mississipi, ale též klíčovým uzlem jazzové i bluesové historie - pochází odtud například trumpetista Miles Davis nebo rock and rollový průkopník Chuck Berry.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Jeu De Deux, Shelter, Lullabye, Missouri Sky.

Spustit audio