EK: Další jednání o řeckém dluhu skončilo neúspěchem

Zřejmě poslední pokus o dohodu mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli zkrachoval. Oznámila to Evropská komise. Řecká vláda totiž ve svém zatím posledním návrhu stále plánuje utrácet až o 55 miliard korun ročně víc, než kolik požadují věřitelé. Řečtí vyjednavači navíc podle Evropské komise předložili nekompletní návrh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko (ilustrační foto)

Řecko (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Určitý pokrok sice nastal, jednání ale neuspěla, protože přetrvává značný rozdíl mezi řeckými plány a společnými požadavky komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu,“ uvedla Evropská komise.

Jednání mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli v Bruselu trvalo pouhých 45 minut. Mnozí pozorovatelé jej vnímali jako poslední pokus, aby mohla být konečná dohoda uzavřená včas.

Záchranný program pro Řecko sice vyprší až 30. června, s jeho prodloužením ale musí souhlasit některé národní parlamenty.

Bez dohody Řecko nedostane zbývající půjčky. Může tak mít problém uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu více než 40 miliard korun. Dluh je splatný 30. června. O budoucnosti Řecka tak zřejmě rozhodne čtvrteční zasedání zemí platících eurem.

Řekové šetří, chodí hlavně do supermarketů a hledají slevy

Číst článek

Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo poté, co delegace Mezinárodního měnového fondu ve čtvrtek kvůli neshodám opustila jednání s řeckými představiteli. Evropští činitelé se však zasadili za další jednání.

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel ovšem v komentáři pro nejčtenější německý list Bild poznamenal, že Evropě dochází s Řeckem trpělivost a že nad zadluženou zemí se už rýsuje „stín odchodu z eurozóny“.

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme