Firmy letos nabízejí víc možností na letní brigády. Víc je ale i zájemců

Nabídka letních brigád je letos větší než minulý rok. Sehnat dočasnou práci na několik měsíců ale přesto není jednoduché. Podle pracovních portálů je totiž zájem nejen mezi studenty, ale i z řad nezaměstnaných nebo seniorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vyzvánění telefonů je v jedné z pražských personálních agentur slyšet skoro nepřetržitě. S blížícím se létem je totiž zájem uchazečů o příležitostný přivýdělek stále větší. Během chvíle je zaplněná i čekárna. Všichni mají jeden cíl - najít si brigádu.

„Hledám krátkou chvíli, jelikož jsem teďka vystudoval střední školu. Byl bych rád třeba za 80 korun na hodinu, což je hodně dobrý, ale normálně je to 75 korun,“ říká jeden z čekajících, středoškolák Miloš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firmy letos nabízejí víc možností na letní brigády. Tématu se věnovala redaktorka Zuzana Švejdová

Jako vystudovaný grafik by rád našel práci v tiskárně. Kromě motivace vydělaných peněz bere brigádu i jako dobrou zkušenost a praxi. Podle jednatele agentury Reného Kuchára je každý den v nabídce skoro 250 pracovních míst, a to je zhruba o pětinu víc než loni.

„Dva roky zpátky to mohlo být takových 5 až 10 uchazečů na jedno místo, loni už to bylo 3 až 5 a letos si myslím, že jsme někde kolem jednoho až dvou na jedno pracovní místo. V důsledku toho došlo k navýšení brigádnických mezd přibližně o deset korun na hodinu,“ přibližuje Kuchár.

Brigádu si chce najít skoro 90 procent studentů

Průměrně si tak brigádníci vydělají zhruba 80 korun za hodinu. Lidé mají největší zájem o práci v kanceláři nebo v cestovním ruchu. Firmy ale hledají hlavně brigádníky do výroby nebo jako výpomoc do skladů a obchodních řetězců. Jen letos si brigádu chce najít skoro 90 procent studentů.

„Drtivá většina studentů - těch středoškolských – prahne spíše po penězích než po získané praxi, protože si chtějí přivydělat nějakou tu korunku na léto. U vysokoškolských studentů se tento poměr trošku obrací ve prospěch získané praxe, protože jim pomůže při shánění práce,“ uvádí zástupkyně pražské inzertní společnosti Kateřina Zachová.

Jenže mezi zájemci o práci nejsou jen studenti. V posledních letech jim přibývá konkurence.

„Další dvě třetiny brigádníků jsou z řad krátkodobě nezaměstnaných, to jsou lidi, kteří skončili pracovní poměr, hledají nový a v tom meziobdobí pracují. Samozřejmě i důchodci, kteří jsou aktivní a chtějí si přivydělat. Určitou část tvoří i zaměstnanci, kteří mají stálý pracovní poměr, ale chtějí si přivydělat,“ říká René Kuchár.

Třeba paní Michaela šestnáct let pracovala jako pokladní v supermarketu. Kvůli zdravotním problémům ale může pracovat jen omezenou dobu. Příležitostná brigáda je pro ni ideální variantou. „Já brigádně dělám, protože jsem v částečném důchodu. Sháněla jsem týden a dali mi ji tady.“

Šanci uspět mají lidé i v zahraničí. Aktuálně je v nabídce pracovních portálů třeba práce krupiéra v britském kasinu, recepční ve Španělsku nebo au pair ve Švýcarsku. Odměna v zahraničí je přitom v průměru až dvojnásobně vyšší než v Česku.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme