Andrej Kiska je přesně rok v úřadu prezidenta. Podle Slováků si zatím vede dobře

Přesně před rokem se Andrej Kiska stal slovenským prezidentem. Před tím se věnoval podnikání a nebyl v politice aktivní. Za rok v prezidentském úřadu podle komentátorů prokázal, že je silnou osobností a protiváhou vlády premiéra Roberta Fica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka | Foto: Filip Jandourek

Andrej Kiska patří mezi nejpopulárnější politiky v zemi, podle průzkumů mu důvěřují až tři čtvrtiny Slováků.

I podle komentátorů si zatím vede lépe než jeho předchůdci. Má sice omezené pravomoci, ale snaží se korigovat politiku vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok slovenského prezidenta Andreje Kisky ve funkci rozebral zpravodaj Petr Vavrouška

Zajímá se především o slovenské zdravotnictví a reformu justice. Například odmítl většinu kandidátů na ústavní soudce, které mu navrhl parlament.

Rozdíly mezi prezidentem Kiskou a premiérem Ficem se nejvíce projevují v zahraniční politice. Andrej Kiska je například zastáncem sankcí namířených vůči Rusku, naopak Robert Fico je od začátku vytrvale kritizuje.

A třeba na květnové oslavy konce války do Moskva odmítl prezident vycestovat, zatímco premiér byl za poslední dva měsíce v Moskvě už dvakrát.

Slovenský prezident Andrej Kiska u sousoší lidických dětí | Foto: ČTK

Jako bývalý podnikatel se Kiska snaží podporovat začínající nadějné projekty, nejrůznější nevládní organizace anebo prosazuje talentované Slováky v zahraničí. Svůj plat každý měsíc rozděluje lidem v nouzi.

Novináři mu vyčítali v podstatě jedinou věc, a to že využívá vládní speciál k letům za rodinou do Popradu. Jeho manželka se totiž do Bratislavy nepřestěhovala a zůstala právě na východě Slovenska. Prezident se hájí tím, že letoun ministerstva vnitra nezneužívá a že piloti by i tak museli nalétat potřebný počet hodin.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme