Stříbrný Martin Fuksa: Jsem šťastný. Jelo se mi dobře a na víc jsem neměl

Třetí soutěžní den Evropských her se dočkala česká výprava první medaile. Zasloužil se o ni rychlostní kanoista Martin Fuksa, který v závodě na 1000 metrů v ázerbájdžánském Mingačeviru nestačil pouze na jediného soupeře, německého rivala Sebastiana Brendela. V cíli s Martinem Fuksou mluvil reportér ČRo Michal Jurman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa se stříbrnou medailý z Evropských her

Martin Fuksa se stříbrnou medailý z Evropských her | Foto: Michal Jurman

Martine, obrovská gratulace, jste prvním Čechem, který získal na Evropských hrách medaili. Jaký je to pocit, jaké emoce v tuto chvíli prožíváte?

Musím říct, že je to super. A jak mi pořád všichni říkáte, že jsem první Čech, který to získal, tak je to asi ještě víc super. Až si za pár let na to vzpomenu, vybavím si přesně tuto větu, co mi říkáte. Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo, že je z toho stříbro. Prostě paráda, fakt jsem strašně rád.

Cítil jste tady formu od začátku? Protože vy jste ušetřil síly, protože jste postoupil přímo do finále, a možná i to se projevilo v závodě.

Od začátku jsem formu až tak necítil, ale už rozjížďka mi napověděla, že se mi jede docela dobře. Takže jsem doufal, že i to finále bude minimálně tak dobré. A bylo. Byl jsem samozřejmě hodně nervózní, ale naštěstí se to nepodepsalo vůbec na výsledku a je z toho stříbrna medaile. To je paráda.

Jak moc vás potěšilo, když jste viděl, že na startu budete mít kolem sebe z každé strany oba největší spolufavority nebo soupeře, Maďara Vajdu a Němce Brendela?

„Je to super, jsou to moji asi největší rivalové tady a hnedka jsem byl mezi nimi. Je to takový fakt dobrý pocit a ještě lepší je pak, když s nimi jedete celou trať, a dokonce jednoho z nich předjedete.

Jaké byly podmínky na trati? Protože hodně se to asi změnilo i oproti včerejšku, ať už se to týká jak teploty vody, tak i vzduchu.

Přesně tak. Když jsem se byl ráno rozjíždět, foukal vítr zleva, a jelikož jsem pravák, bylo to pro mě dost nevýhodné. Takže jsem se modlil, aby se ten vítr trošku změnil. Naštěstí se změnil, že skoro nefoukalo. Nebo nějak mě ten vítr neovlivňoval. Myslím si, že to bylo dobré. Jelo se mi dobře a na víc jsem neměl.

Němec Brendel vás v cíli chválil, prohrál jste s ním o jednu sekundu. Co řeknete vy na jeho adresu a kdy mu to vrátíte?

Co říct na jeho adresu, prostě ten teď vládne, je to nejlepší kanoista na světě. Vyhrál už úplně všechno, co se dalo, včetně této akce. Doufám, že mu to už bude stačit a snad už tak rychlý nebude.

Kde skončí stříbrná medaile z Evropských her?

Já si všechny medaile věším na stěnu v pokojíčku. Takže určitě tam také tato skončí. Vždycky první týden si ji nechávám v chodbě na komodě, aby ji každý, kdo přijde, viděl. Ale pak určitě skončí na zdi.

A kde skončí Martin Fuksa po oslavách stříbrné medaile?

To vůbec netuším, protože ještě odpoledne jedu rozjížďku a ještě semifinále na dvoustovku, tak na tohle vůbec nemyslím. Pořád jsem v závodní atmosféře a minimálně do zítřka to tak zůstane.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme