Na pražské Bulovce nová pracoviště infekční kliniky

Vysoce zabezpečená oddělení pro pacienty s nakažlivými chorobami otevřela Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Na Bulovce. Lékaři tam mohou mimo jiné hospitalizovat lidi, kteří se vracejí z asijských zemí postižených přírodní katastrofou a mohli se nakazit nebezpečnými infekčními nemocemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V laboratoři

V laboratoři

K dispozici je třeba jednotka pro izolaci pacientů s plicní tuberkulózou a také zmodernizované oddělení na infekční klinice.

Vážnější nakažlivou nemoc v souvislosti s katastrofou v Asii lékaři na Bulovce zatím nezaznamenali. Když se situace změní, pak je infekční klinika schopna pacienty důsledně izolovat a poskytnout jim odbornou péči. "Prostě musíme se být vědomi toho, že určité riziko tu je, ale pracovat s ním dovedeme," říká primářka Hana Roháčová.

Na klinice museli několik dní zůstat čtyři turisté. Měli ale jen lehčí střevní problémy, testy u nich nepotvrdily choleru ani břišní tyfus. Lékaři je dál sledují. Jedenáct turistů dosud ošetřili ambulantně. Pokud by se přeci jen u některého infekce projevila, epidemie se podle Roháčové bát nemusíme: " V podmínkách hygienicko-epidemiologického standardu, který máme u nás, nic takového nehrozí."

Bulovka má také novou infekční laboratoř, která maximálně snižuje riziko nákazy. Zajistit to má čištění vzduchu uvnitř místnost. "Jak odsává vzduch a přivádí čistý vzduch, tak tím chrání personál a v podstatě na druhé straně i ovzduší," vysvětluje primářka mikrobiologického oddělení Blanka Horová.

Rekonstrukce a výstavba nových oddělení stála přes 40 milionů korun.

Milan Kopp, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme