Na farmě Mlýnec pěstují levanduli i tymián. Po povodních se zdokonalili

15. červen 2015

Téměř 200 zahrad a parků se o víkendu mimořádně otevřelo návštěvníkům. Také do Čech se totiž rozšířila původně britská myšlenka zpřístupňovat běžně uzavřené zahrady. Lidé mohli zavítat i na biofarmu Mlýnec u Borotína na Táborsku.

Zde už deset let hospodaří farmářka Jaroslava Marková. „Máme tu bílé růžové i fialové levandule, dobromysl, saturejky, asi pět druhů tymiánů,“ vyjmenovávala při prohlídce. Jednotlivé druhy tymiánů se podle ní liší hlavně vůní.

Na farmu se už poněkolikáté přijela podívat Lenka Vocilková. „Když jsem tu byla poprvé, úplně mě dostalo, že přijedete do údolí, kde už ani nic nečekáte, a najednou se před vámi objeví neuvěřitelně velký prostor. Je to taková zahrada, kde všechno žije divoce, je tu rybíz, vedle pažitka, do toho květina, ale přitom má všechno své místo,“ komentovala.

Mlýnec před dvěma lety zasáhla velká voda. Nakonec to ale bylo i ku prospěchu. „Bylo to složité období, ale na druhé straně nás to přimělo zamyslet se nad tím, co a jak pěstujeme. Museli jsme najít řešení a začali jsme třeba zdokonalovat pěstování salátů,“ vzpomíná Jaroslava Marková.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio