Stovky lidí z ubytoven protestovaly na Ostravsku kvůli doplatkům na bydlení

Na Ostravsku sílí protesty kvůli doplatkům na bydlení. Radnice nesouhlasí s jejich vyplácením lidem z ubytoven nebo si kladou přísnější podmínky. Sociálně slabí ale bez dávek nemohou platit nájem. Stovky nespokojených lidí proto dnes vyrazily s peticemi na čtyři radnice v regionu, kde se domáhali změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nevládní organizace a lidé z ubytoven přišli předat na úřad v Moravské Ostravě a Přívozu petici proti neudělení souhlasu s doplatkem na bydlení

Nevládní organizace a lidé z ubytoven přišli předat na úřad v Moravské Ostravě a Přívozu petici proti neudělení souhlasu s doplatkem na bydlení | Zdroj: ČTK

Nejbouřlivější byla situace v městské části Ostrava-Jih. Před radnicí největšího ostravského obvodu postávalo 150 až 200 lidí. Chtěli mluvit se starostou.

„Lidé bez doplatku na bydlení nemohou existovat. Všichni skončí na ulici, to je neúnosné. Doteď jsem si to platila sama, protože jsem pracovala. Ale skončila jsem v práci, takže také budu muset na sociálku,“ říká jedna z protestujících Jana Beranová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky lidí z ubytoven protestovaly na Ostravsku kvůli doplatkům na bydlení. Byla u toho i redaktorka Kateřina Daňková

Stejně jako ostatním se jí nelíbí, že obvod nevyplácí doplatky na bydlení. Starosta obvodu Martin Bednář nejprve lidem vzkázal, že má jednání, a proto musí počkat. To se jim nelíbilo, a tak zamířili přímo do budovy radnice.

„Proč chcete zavírat ubytovny tím, že nedáte doplatek na bydlení?“ zeptal se starosty jeden z protestujících.

„Smyslem není zavírat ubytovny. Podle nového zákona se od 1. května máme možnost vyjadřovat k doplatku na bydlení a schválili jsme zásady, podle kterých postupuje sociální úřad,“ odpověděl lidem starosta Bednář a dodal:

„Doplatek na bydlení bude z naší strany poskytnut tomu, kdo má trvalé bydliště v Ostravě-Jihu. Musí být na schválené ubytovně a nesmí být dlužníkem vůči městskému obvodu Ostrava-Jih. Je tam daleko více věcí, to všechno posuzuje úřad práce.“

Podmínky se podle starosty týkají asi 1800 lidí. Zatím zamítli 180 žádostí. Jinde v regionu jsou ale radnice ještě přísnější a doplatky na bydlení ruší plošně.

Podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, která začala platit od 1. května, vyžaduje vyplácení doplatků na bydlení souhlas obce. Ministerstva práce a sociálních věcí i pro lidská práva už naznačila, že zřejmě bude nutné změnit legislativu, protože bez souhlasu obce mohou stovky lidí z ubytoven skončit na ulici.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme