Čechům nákaza MERS nehrozí, Korea situaci zvládne, říká ministr Zaorálek

Česko zatím žádná opatření proti šíření viru MERS nechystá. Čechům podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nehrozí žádné přímé nebezpečí. V Jižní Koreji se nakazilo virem 150 lidí a 16 osob mu podlehlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle odborníků se šíření nákazy MERS zpomaluje. Nakažených je 150 lidí

Podle odborníků se šíření nákazy MERS zpomaluje. Nakažených je 150 lidí | Zdroj: ČTK

Podle ministra Zaorálka by asijská země měla problém zvládnout:

„Vzhledem k tomu, jaké má Jižní Korea zdravotnictví a jak je schopna postupovat, tak si myslím, že by mělo být v jejich silách situaci zvládnout. Proto říkáme, že v České republice ani v žádných jiných zemích k žádným opatřením nepřistupují. A to mluvím i o zemích, které také mají přímé letecké spojení s Koreou."

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc a k dnešnímu dni na ni zemřelo 16 obětí a nakazilo se 150 lidí.

Jižní Korea dnes znovu otevřela stovky škol, které byly uzavřeny kvůli obavám z šíření nebezpečného koronaviru MERS. Čtyři týdny po objevení prvního případu se země snaží vrátit k normálnímu životu.

Podle odborníků se šíření nákazy zpomaluje. Soul dnes ohlásil pět nových případů infekce, čímž počet nakažených vzrostl na 150 lidí.

Hlášen je také další, už šestnáctý případ úmrtí způsobený chorobou, informovalo podle agentury Reuters jihokorejské ministerstvo zdravotnictví.

Mezi mrtvými jsou převážně starší lidé nebo ti, kteří už před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy. Nejnovější obětí se stal 58letý pacient, který trpěl cukrovkou.

Nová analýza nepotvrdila virus MERS u Jihokorejce na Slovensku

Číst článek

MERS | Foto: Český rozhlas

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme