Odbory chtějí 'mobilizovat' před jednáním o růstu mezd, v Praze zaplní halu

Odboráři z celé republiky se chystají v polovině září do Prahy. Chtějí tam zaplnit jednu ze sportovních hal, aby "bouřlivě hovořili o růstu mezd a platů". Do hlavního města je svolává Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula

Josef Středula | Foto: Filip Jandourek

Inspirovaní akcemi kolegů v Německu nebo třeba v Rakousku chtějí zástupci zaměstnanců mobilizovat před kolektivním vyjednáváním, protože mzdový vývoj v Česku podle nich začíná být vážným ekonomickým problémem.

„Akce by měla vzbudit pozornost jak nás, to znamená dovnitř Českomoravské konfederace odborových svazů, tak zejména vně, a to samozřejmě také ve směru k zaměstnavatelům. Myslíme si, že dlouhodobý vývoj mezd v žádném případě není v České republice dobrý,“ uvedl předák ČMKOS Josef Středula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbory svolávají akci na podporu růstu mezd. K tématu mluvili předseda ČMKOS Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

„Jsme pouze na 28 procentech, co se týká mezd, ve srovnání s Rakouskem nebo Německem, a přitom tyto firmy tady operují. Takže z tohoto pohledu je to mobilizační aktivita odborů,“ doplnil Středula.

Podle něj se za posledních deset let mzdy zvýšily jen o sedm procent a k rakouským odměnám by se Česká republika tímto tempem přiblížila zhruba za sto let. Zisky firem by se měly promítnout do výdělků, míní odboráři.

Odbory doporučují pracovníkům firem vyjednávat pro příští rok se zaměstnavateli o reálném růstu mezd o tři až pět procent, nominálně tedy zhruba o 4,5 až 6,5 procenta. Ve veřejném sektoru budou požadovat přidání o pět procent.

Požadavky odborů jsou nereálné, tvrdí zaměstnavatelé

Zaměstnavatelé ovšem tvrdí, že představy odborů jsou nereálné. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka zaměstnavatelé musí brát v úvahu i investice či produktivitu, která je nižší než ve vyspělých zemích.

„Opravdu tady krize byla, ekonomika se konečně pár měsíců vzpamatovává, což jsme sami rádi, a reálný mzdový vývoj je kolem dvou procent. Říkat tři až pět je nezodpovědné, hlavně když je to plošně, protože každé odvětví, každý obor, každá firma má jiný vývoj, jinou dynamiku,“ podotkl Hanák.

Své požadavky chtějí odboráři podpořit 16. září na pražském setkání heslem Konec levné práce v ČR. Akce se uskuteční uvnitř jedné ze sportovních hal, odbory zatím vybírají ze tří prostor. Podle Středuly očekávají účast 1500 až 2000 lidí.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme