Papež se ve Vatikánu setkal se zástupci českých církví, připomněli si Husa

Šestisté výročí upálení českého kněze Jana Husa si dnes připomněli na schůzce s papežem ve Vatikánu zástupci tuzemských křesťanských církví. František pak ve své řeči vyzval k řešení historických otázek s novým náhledem a Husovu smrt na hranici označil za "tragickou".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se zástupci českých křesťanských církví

Papež František se zástupci českých křesťanských církví | Zdroj: ČTK

Papež připomněl slova Jana Pavla II. z roku 1999, jimiž tehdejší papež vyjádřil lítost nad krutou Husovou smrtí a přiřadil ho k církevním reformátorům.

„Ve světle tohoto přístupu je nezbytné pokračovat ve studiu osobnosti a díla Jana Husa, který byl dlouho předmětem neshod mezi křesťany, zatímco dnes otevřel cestu k dialogu," konstatoval František.

„Tento výzkum, provedený bez ideologického zatížení, bude důležitou službou historické pravdě, jakož i všem křesťanům a celé společnosti, a to i za hranicemi vaší země," zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež se ve Vatikánu setkal se zástupci českých církví. Průběh audience popsal Radiožurnálu jeden z účastníků, historik Jaroslav Šebek

Dnešní audience v Apoštolském paláci se zúčastnili emeritní pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk, plzeňský biskup František Radkovský a rovněž zástupci Československé církve husitské a Českobratrské církve evangelické. Kromě nich byli v české delegaci i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská a historik Jaroslav Šebek.

Podle něj je možné vnímat Františkova slova jako další omluvu za Husovo upálení z řad římskokatolické církve.

„Papež František dal jasně najevo, že pokračuje ve šlépějích předchůdce Jana Pavla II., jak on se postavil k Husovu upálení tím, že se velmi výrazně omluvil za jeho smrt. Z tohoto hlediska já vnímám dnešní Františkův výrok v této kontinuitě, protože opravdu vyzdvihl význam našeho českého reformátora a zdůraznil právě to, že patřil mezi reformátory církve, což někdy bylo v minulých letech zpochybňováno,“ uvedl Šebek.

Ve Vatikánu se dnes také na papežské koleji Nepomucenum uskutečnila bohoslužba smíření a odpuštění u příležitosti Husovy mučednické smrti. Také na této bohoslužbě byli přítomni členové české delegace, Vatikán zastupoval papežův blízký spolupracovník, emeritní předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper.

Mistr Jan Hus | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme